Iașul va întîmpina școlile și liceele din Regiunea de Nord Est a țării cu primul festival de știință din Moldova, Iași Science Festival, care se va desfășura în perioada 6-9 aprilie a.c, fiind organizat întocmai cu prilejul săptămînii „Școala Altfel”, așa cum mai este numit proiectul.

La evenimentele planificate pe parcursul celor patru zile de festival vor participa  două universități co-organizatoare din Iași: Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Astfel, peste 300 de experimente și demonstrații vor avea loc în laboratoarele sau amfiteatrele acestora.

Chiar dacă activitățile din cadrul Iași Science Festival sînt dedicate săptămînii „Școala Altfel”, accesul la evenimente nu îl au doar cei 3.500 de elevi care s-au înscris deja în program. „Oricine poate să participe sau să asiste, intrarea este liberă pentru toți, de la cei mici la cei mari. Universitatea de Medicină se implică pentru că vorbim la acest festival despre știință, ceea ce avem în laboratoarele noastre. Cei ce vor fi prezenți vor vedea simulatoare pentru organele interne, se va vorbi, ca exemplu, despre creier, din toate punctele de vedere,vor fi conferințe pe aceste subiecte, și atunci, credem că va fi ceva atractiv pentru toată lumea”, a declarat dr. Bogdan Iliescu, medic neurochirurg și coordonator al unuia dintre cele patru mari evenimente organizate de UMF, „Săptămîna creierului într-o nucă”.

Arena în care luptele se dau doar în idei

UMF Iași își așteaptă participanții la activitățile din cele patru zile în corturile ridicate pe esplanada universității, unite generic sub numele de „Arena Științelor Medicale”. Atelierele practice și conferințele sînt organizate sub forma a patru serii de evenimente: „Săptămîna Creierului într-o nucă”, „Salvatorii de Vieți”, „Secretele Corpului Uman” și Kids’s Lab.

umf

În zilele de 7, 8 și 9 aprilie, UMF Iași organizează tururi ghidate în interiorul instituției de învățămînt, în laboratoare de morfopatologie, histopatologie sau biologie celulară, ca și în Institutul de Anatomie sau în bazele de cercetare ale Facultății de Medicină.

Cum să acorzi primul ajutor în situații de urgență sau cum să descîlcești complexitatea creierului uman sînt lucruri pe care tinerii, dascălii sau părinții le vor putea descoperi pe parcursul zilelor de festival. De asemenea, o altă atracție o reprezintă manechinele și aparatele ce permit simularea afecțiunilor cardiace și pulmonare sau acelea ale unor nașteri normale ori prin cezariană, ca și eventualele complicații ce apar la astfel de intervenții.

Morga, posibil popas pentru hrănirea curiozității

În zilele de 7, 8 și 9 aprilie, UMF Iași organizează tururi ghidate în interiorul instituției de învățămînt, în laboratoare de morfopatologie, histopatologie sau biologie celulară, ca și în Institutul de Anatomie sau în bazele de cercetare ale Facultății de Medicină. Institutul de Medicină Legală din Iași este trecut și el ca opțional pe lista tururilor organizate de UMF, chiar dacă „la prima vedere nu pare indicat pentru cei mici”, după cum menționează dr. Bogdan Iliescu.

Iași Science Festival este la prima ediție și este organizat de Asociația Pro Event. Acesta se afiliază proiectului „Să știi mai multe, să fii mai bun!”, dedicat elevilor și dascălilor și organizat în România din 2012.