Miercuri, 23 noiembrie, încep Zilele Muzeului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), manifestare ce se desfășoară anual. Timp de două zile, la mansarda muzeului vor fi susținute lucrările Simpozionului de Istorie universitară, Muzeologie și Biblioteconomie, care se află la cea de-a șasea ediție. La eveniment vor participa 18 profesori, cercetători și doctoranzi de la UAIC, de la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” Iași, de la Universitatea București, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, de la Arhivele Naționale ale României, de la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași și de la Complexul Muzeal Național Moldova Iași.

„Simpozionul este o ocazie pentru a stabili noi contacte cu specialiști în domeniu, la nivel național, sau de a menține aceste legături, pentru dezvoltarea unor proiecte comune. Anul acesta vom profita de prezența la Iași a directoarelor muzeelor universitare din București și Cluj-Napoca, pentru a pune bazele colaborării în vederea organizării unei expoziții comune, itinerante, dedicate participării mediului academic la Primul Război Mondial”, a declarat lect. univ. dr. Ionuț Nistor, directorul instituției.

Celor trei secțiuni ale simpozionului, „Istorie academică și viață universitară”, „Muzeologie și Biblioteco­­nomie” și „Istorie școlară”, li s-a adăugat, pentru prima dată anul acesta, și o categorie specială, care este dedicată celebrării celor 100 de ani de la înființarea Muzeului de Antichități din Iași.

La finalul primei zilei, Corala Universitas a UAIC va susține un recital pentru cei prezenți la simpozion. De asemenea, tot cu ocazia acestui eveniment, va fi lansat cel de-al șaselea număr al revistei muzeului, „Historia Universitatis Iassiensis”, singura revistă din țară cu tematică legată de istoria spațiului academic. Programul complet al Zilelor Muzeului Universității poate fi consultat pe site-ul muzeului.

Muzeul a fost înființat în 2010, iar de atunci Zilele Muzeului Universității se organizează în fiecare an, la finalul lunii noiembrie.

Sursa foto: www.uaic.ro