Tinerii interesați să participe la a doua ediție a proiectului „Model European Union Iași” (MEU), care constă în simularea procesului decizional în cadrul instituțiilor europene, se pot înscrie pînă la data de 1 decembrie 2017. Evenimentul se va desfășura în perioada 14 – 18 martie 2018 la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) și este organizat de Asociația Studenților la Drept (ASD) din cadrul UAIC, alături de partenerii Bringing Europeans Together Association (BETA) și Centrul de Informare Europe Direct Iași (CIED Iași).

Taxa de participare este de 20 de euro și acoperă cazarea, mesele și logistica pe parcursul celor cinci zile ale proiectului, fără a fi însă inclus și transportul. Se pot înscrie tinerii între vîrstele 18 – 26 de ani, indiferent dacă sînt studenți sau nu.

Participanții vor primi cîte un rol identic cu rolul fiecărui membru din instituțiile UE. Tangența cu mediul juridic este prin însuși faptul că vor dezbate o directivă și un regulament al UE. În această ediție vor fi propuse spre dezbatere două teme de actualitate pe agenda europeană, respectiv: A. Înființarea Biroului Procurorului European și B. Contracte privind tranzacționarea bunurilor pe piața unică digitală. Simularea se va desfășura în limba engleză.

„Momentan avem deschis apelul la nivel internațional pentru înscrieri timpurii, iar pînă acum avem înscriși atît din Uniunea Europeană, cît și din afara Uniunii. Ne bucurăm de un număr impresionant de înscrieri”, a declarat Georgiana Crețu, unul dintre coordonatorii MEU Iași 2018.

Conform organizatorilor, printre cele mai importante beneficii pentru cineva care participă la eveniment se numără înțelegerea procesului decizional din cadrul instituțiilor UE și îmbunătățirea calităților oratorice.

Evenimentul MEU 2018 se află la a doua ediție în România, însă se desfășoară de zece ani în Franța, la Strasbourg, unde este și sediul Parlamentului European. Prima ediție a avut loc în perioada 24 – 26 februarie 2017, cînd tinerii au simulat Consiliul de Miniștri și Parlamentul European. Proiectul MEU a fost fondat în primăvara anului 2007 de către un grup de studenți și de atunci a devenit cea mai mare și mai autentică simulare din lume a procesului de luare a deciziilor UE.

Sursă foto: Model European Union Iași