Astăzi, la ora 10:00, Mihai Răzvan Ungureanu a fost prezent la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) participînd la manifestațiile științifice prilejuite de Ziua Europei. Acesta a susținut prelegerea intitulată „Despre sufletul Europei”.

Evenimentul a avut loc în Aula Magna „Mihai Eminescu” și a reunit profesori și studenți de la 14 universități din țară și din străinătate. Pe lîngă Mihai Răzvan Ungureanu, au mai fost prezenți Gabriela Carmen Pascariu, directorul Centrului de Studii Europene din Iași (CES), prorectorul pentru programe de cercetare științifică și transfer de cunoștințe Dumitru Luca și prof. univ. dr. Alexandru Florin Platon, de la catedra de Istorie.

Tema centrală a discursului s-a referit la Uniunea Europeană (UE) și dezvoltarea acesteia. Mihai Răzvan Ungureanu a menționat că s-a întrebat de multe ori dacă există un suflet al Europei și în ce constă acesta, punctînd că primul intelectual care a folosit acest termen este Jacques Delors, care l-a folosit în anul 1992. „Începe o perioadă fascinantă pentru generația tînără, în special, care poate construi o nouă Europă. Trebuie să reușim să îi conferim acesteia o dimensiune spirituală. Unele voci spun că nu este nevoie de un suflet, ci de o credință în valorile europene, dar eu cred că acesta nu este nici în politică, nici în alt domeniu, ci e impregnat în conștiința noastră. Sufletul Europei este un principiu de viață după care ne ghidăm, care ne modelează politica și comportamentul politic pentru că UE nu este o fortăreață, ci o comunitate de valori”, a explicat Mihai Răzvan Ungureanu.

Xenofobism și destrămare continentală

Invitatul a oferit drept exemplu declarațiile cancelarului german Angela Merkel care a caracterizat sufletul Europei prin concepte precum diversitate și toleranță, sau cea a președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care a pus înaintea economiei, cultura. Mai mult decît atît, pe baza acestor afirmații, Mihai Răzvan Ungureanu a vorbit despre ceea ce amenință diversitatea, și anume, xenofobismul și persecuția. „Este important ce se va întîmpla după 25 mai. Statisticile au arătat faptul că o cincime din membri Consiliului Europei vor fi membri din partide xenofobe care vor încerca să minimizeze UE din interiorul ei, chiar să o destrame. Aceștia au aplaudat momentul în care Federația Rusă a anexat Crimeea. Vremuri extraordinare cer măsuri extraordinare iar ceea ce se întîmplă în Ucraina provine și din vina UE, care trebuia să îi ofere o perspectivă reală de integrare”, a mai spus acesta.

O întrebare pe care a adresat-o publicului a fost aceea dacă Europa are astăzi liderii care să construiască sufletul celor 28 de state membre. „Cînd Siria a însemnat 200 de mii de morți, Europa a tăcut. Ați mai auzit acum ceva despre acest lucru?”, a menționat invitatul.

europa 2

Acesta a vorbit și despre pericolul unui posibil război, despre momentele tensionate din UE și despre liderii care au în vedere doar interesele naționale, promovînd, însă, ideea unui paradis terestru în care toți sînt prieteni și își respectă drepturile cetățenești. „Nu vreau să las impresia unui europesimist, a unui eurosceptic, fiindcă eu chiar cred că Europa poate fi mai unită, să își reconsidere membrii. Trebuie să ne implicăm și să o înțelegem. Ce-ar fi însemnat astăzi ca România să nu facă parte din UE? Mi-aș dori să văd europarlamentari români care după trei zile la Bruxelles străbat România și caută problemele comunității”, a mai spus Mihai Răzvan Ungureanu.

Întrebat dacă este necesară această discuție doar în mediul academic, acesta a afirmat că ea trebuie promovată prin mass-media, pentru a putea fi adusă mai aproape de oameni.

Evenimentul festiv care marchează Ziua Europei se află la cea de-a X-a ediție și a fost organizat de UAIC în parteneriat cu Centrul de Studii Europene din Iași (CES).