Marți, 3 iunie a.c., la ora 17:00, în Librăria Orest Tafrali din incinta Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași (UAIC) a avut loc lansarea volumului „Psihologie socială clinică”, coordonat de conf. univ. dr. Ștefan Boncu și prof. univ. dr. Ion Dafinoiu, ambii de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din Iași.

Cartea reprezintă rezultatul colaborării dintre conf. univ. dr. Ștefan Boncu și prof. univ. dr. Ion Dafinoiu, iar „proiectul a fost gîndit cu un an în urmă.”, după cum a specificat și conf. univ. dr. Ștefan Boncu. Acesta a evidențiat contribuția catedrei de Psihologie în vederea realizării volumului. „Sînt bucuros că am găsit un proiect comun care a reunit Departamentul de Psihologie de la Iași. Ne gîndeam inițial că vor colabora doar doctoranzii, însă lucrurile s-au schimbat ulterior. Un astfel de program îmi amintește de recunoașterea între cei din același domeniu, programul APL Recognition.”

Volumul „Psihologie socială clinică” a apărut în cadrul editurii Polirom, colecția Collegium și la realizarea acestuia au contribuit 30 de autori. Prin lansarea acestui volum, „se dorește stimularea cercetării academice. Crearea unei școli de psihologie la Iași, a unei direcții. Producția științifică a Iașului este de 5% în raport cu teritoriul României, dar ea compensează prin valoare. O școală există atunci cînd lansează niște idei, concepte, legi.”, a menționat conf. univ. dr. Aurel Stan.

În ceea ce privește conținutul volumului, acesta cuprinde în cele 512 pagini teme de interes general. „Temele volumului propus nu se adresează doar psihologilor, ci și persoanelor din alte domenii, precum filologii. Cartea este scrisă într-o perspectivă postmodernistă. Autorii prezintă informația aproape cvasi-literar. Nu se afundă prea mult în științe. Aspectul gazetăresc îi va spori tirajul. Este un volum reușit și se pretează la tendințele de marketing. În fond, în psihologie reziști ca nume dacă cineva te indică. Fiecare produs cultural devine un produs comercial cînd i se face reclamă, începînd cu editura și terminînd cu temele din conținut”, a precizat conf. univ. dr. Aurel Stan.

Volumul „Psihologie socială clinică” va putea fi achiziționat la prețul de aproximativ 45 lei. Prof. univ. dr. Ion Dafinoiu a specificat că „volumul este o sursă de dezbatere și de idei. Citind capitolele colegilor m-am simțit provocat. Lecturînd capitolul al doilea, unde se vorbește despre falsele speranțe mi-am amintit de ce în viață ne agățăm de anumite lucruri. Rolul terapeutului în viața pacientului este unul important.”

Moderatorul evenimentului a fost conf. univ. dr. Costel Hăvârneanu, iar printre invitați s-au numărat și conf. univ. dr. Ovidiu Gavrilovici și conf. univ. dr. Dorin Nastas. La eveniment au participat circa 20 de persoane.