În Sala „Ferdinand” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a avut loc miercuri, 19 octombrie, începînd cu ora 12.00, conferința în care a fost prezentat raportul Romania Energy Center (ROEC), „NATO Warsaw Summit and Beyond” (en: Summitul NATO de la Varșovia și mai departe), raport dedicat ultimului summit NATO, cel din iulie 2016, de la Varșovia.

Raportul, dedicat deciziilor luate în cadrul acestui summit, a fost prezentat de Eugenia Gușilov, director ROEC, Ștefan Popescu, analist senior ROEC, Octavian Manea și George Vișan, cercetători asociați ROEC.

Discuția s-a axat în principal pe scutul antirachetă de la Deveselu și relația României și Europei cu Rusia, descurajarea nucleară, situația Turciei între Rusia și NATO și posibilitățile militare de care dispun Statele Unite ale Americii și Rusia. La conferință au participat lect. univ. dr. Lucian Dîrdală, analist politic, și studenți de la Facultatea de Litere, Facultatea de Istorie și Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor de la UAIC.

„În ultimii doi ani regimul de securitate, amenințările s-au schimbat foarte mult, cantitativ și calitativ. Se înregistrează evoluții negative care necesită o calibrare a răspunsului din partea alianței. Raportul nostru este o încercare de a înțelege aceste răspunsuri la noile amenințări”, a declarat Eugenia Gușilov.

În ceea ce privește România, „triada nucleară rusească nu este amenințată în niciun fel de cele 24 de interceptoare de la Deveselu. Rusia nu se va uita niciodată la România, va discuta pe tema scutului antirachetă numai cu Statele Unite. Problema României în momentul de față este cum își va renegocia ea relația cu Rusia, pentru că în momentul de față, cel puțin pe tema scutului, România și-a atins obiectivul iar în ceea ce privește alte garanții de securitate din partea NATO și a Statelor Unite, este în curs e a și le atinge. Este vorba despre prezența militară sporită, brigada multinațională”, a declarat George Vișan.

Romania Energy Center este un centru de cercetare și analiză independent care lucrează cu profesori universitari, oameni de afaceri și specialiști în energie. Raportul „NATO Warsaw Summit and Beyond” a fost întocmit în perioada iunie – septembrie 2016. Raportul urmează a fi prezentat la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj și Universitatea din București.