Pe 27 noiembrie în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi s-a desfăşurat evenimentul „Erasmus Open Doors (E2OD)” la care au participat studenţii interesaţi de oportunităţile de studiu şi practică oferite de noul program Erasmus Plus.

Prima parte a evenimentului a cuprins o prezentare informativă a programului. Spre deosebire de vechiul program Erasmus LPP, care permitea un singur semestru de studii în alte ţări, studenţii pot acum pleca la studii dar şi practică în Europa, pentru perioade mai mari de timp. Programul Erasmus Plus se adresează atît studenţilor aflaţi în ciclul de licenţă, cît şi masteranzilor sau doctoranzilor şi oferă două tipuri de stagii, o bursă de studii cu durata de pînă la 12 luni sau un stagiu de practică de 2 luni într-o instituţie sau firma din Uniunea Europeană. „Pentru a fi eligibili, studenţii trebuie să fi absolvit primul an de studiu din ciclul de licenţă, să nu aibă examene restante, să aibă o medie generală pentru semestrele parcurse mai mare de 8 şi să dispună de un certificat de limbă străină”, a menţionat Cerasela Jufă, coordonator Erasmus.

În ceea ce priveşte suportul financiar acordat studenţilor, acesta este în valoare de 450-500 euro lunar pentru studenţii care aplică pentru o bursă de studiu sau 650-700 euro alocaţi studenţilor care aplică pentru cele două luni de practică. Printre statele membre ale Uniunii Europene în care se pot desfăşura mobilităţi se numără: Franţa, Spania, Germania, Italia, Portugalia, Danemarca sau Norvegia.

În cea de-a două parte a evenimentului, au luat cuvîntul o serie de studenţi ai UAIC care au beneficiat de programul Erasmus. Aceştia le-au vorbit celor prezenţi despre avantajele vieţii de student implicat în program. „Am fost plecaţi în Hersonissos, insula Creta, în Grecia. Am lucrat la un hotel. Nu am fost acolo să facem bani, am vrut să facem lucruri noi, ne-am distrat, am copilărit din nou” , au povestit Bogdan Holca şi Tudor Aursulesei, studenţi în anul al-III-lea la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA), beneficiari ai stagiului de practică Erasmus. Cei doi i-au asigurat pe cei prezenţi că perioada petrecută în Grecia a fost „o adevărată experienţă de viaţă” şi că banii primiţi le-au ajuns.

Au urmat Mădălina Tincu şi Valeria Lozovanu, masterande ale Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social Politice, respectiv Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor, care şi-au povestit pe rînd experienţa de bursier Erasmus, printr-o serie de fotografii şi clipuri video. Seria a fost încheiată de Eduard Moruzi, masterand al Facultăţii de Geografie, cel care a beneficiat atît de o bursă de studiu, la Nice, în Franţa, cît şi de un stagiu de practică, în Grecia. Acesta i-a încurajat la rîndul său pe studenţi să aplice în program, pentru că, în ciuda problemelor care pot apărea, „este o experienţă care merită trăită”.

Cea de-a treia parte a evenimentului „Erasmus Open Doors” a constat în proiecţii de clipuri video şi fotografii realizate de studenţii români care sînt plecaţi în acest moment cu programul Erasmus, prin care au transmis mesaje către participanţii la eveniment.

La finalul întîlnirii, organizatorii au adresat o invitaţie către cei care doresc să afle informaţii suplimentare, indicîndu-le să contacteze Departamentul De Relaţii Internaţionale din cadrul UAIC.

„Erasmus Open Doors” este un eveniment naţional, care se desfăşoară concomitent în majoritatea universităţilor din ţară înscrise în programul Erasmus, printre care şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

de Răzvan GHEORGHIU