Andrei Pleșu, scriitor, publicist, filosof, critic literar și de artă, a primit titlul onorific de Doctor Honoris Causa al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași marți, 12 decembrie 2017. Ceremonia a avut loc în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității, la eveniment fiind prezente peste 400 de persoane.

Comisia de elaborare a Laudatio a fost formată din prof. univ. dr. Alexandru Călinescu, președintele Comisiei de Laudatio, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, ordonator de credite la UAIC, prof. univ. dr. Ovidiu Gabriel Iancu, președintele Senatului UAIC, prof. univ. dr. Ștefan Afloroaei, membru al Academiei Române, prof. univ. dr. Codrin Liviu Cuțitaru, fost decan al Facultății de Litere de la UAIC, prof. univ. dr. Eugen Munteanu, prof. univ. dr. Antonio Patraș, pr. prof. univ. dr. Gheorghe Popa și prof. univ. dr. Mircea Vasilescu de la Universitatea din București.

Cuvîntul de început a fost dat de prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, care a precizat că propunerea de acordare a titlului onorific intelectualului Andrei Pleșu a fost făcută de către profesorii Facultății de Litere încă din anul 2015. „Scriitor, istoric al artei, stilistic al limbii române și prieten al studenților, deoarece în scrierile sale își exprima la un moment dat îngrijorarea cu privire la cît de încărcat este programul de lucru al tinerilor din ziua de astăzi”, l-a caracterizat ordonatorul de credite al UAIC.

După intonarea imnului academic „Gaudeamus Igitur”, discuția a fost moderată de prof. univ. dr. Eugen Munteanu. „Decernarea titlului de doctor onorific este un ritual universitar străvechi, conservat din primele secole ale Universității. După stadiile de discipulus, magister și doctor, treapta de Doctor Honoris Causa s-a consolidat în timp drept forma supremă de consacrare academică”, a explicat profesorul. Tot el a ținut să precizeze că „A scrie despre Andrei Pleșu este deopotrivă relativ ușor, dar și foarte greu. Este ușor fiindcă personajul țintă al elogiului nostru este atît de complicat, încît, orice ai spune despre el are șanse de a i se potrivi cît de cît. Este și greu, pentru că decizia de a scrie despre unul dintre cei mai rafinați mîntuitori ai limbii române nu are cum să nu îți creeze puțină neliniște și trac”.

„Europa este un organism viu, cu umor, cu indispoziții, cu gelozii, cu vanități. O realitate organică vie”

După decernarea tilului onorific de Doctor Honoris Causa, a luat cuvîntul prof. univ. dr. Andrei Pleșu. „E o dulce tortură, și nu o spun ipocrit, să auzi atîtea vorbe bune despre tine, să îți auzi numele repetat de multe ori. Sînt recunoscător celor care mi-au acordat atenția și solidaritatea lor intelectuală”, a declarat acesta.

Ulterior, Andrei Pleșu a vorbit despre problemele și dificultățile cu care se confruntă Europa și Uniunea Europeană. „Teza mea este că nu trebuie să ne neliniștim, că așa e Europa, de cînd există ea, că ăsta e farmecul și definiția ei și că trebuie să o luăm ca atare. O să trecem și de asta, cum am trecut de toate schismele pe care le-am traversat de cînd există Europa”. Scriitorul a povestit și cîteva întîmplări personale, referitoare la diversitatea europeană.

La final, Andrei Pleșu a primit ultima apariție de seamă a editurii Universității, prima versiune în limba română a Vechiului Testament, alcătuită în sec. al XVII-lea de Nicolae Milescu.

În anul 2017, UAIC a acordat cinci tiluri de Doctor Honoris Causa, printre care se numără prof. dr. Rolf Hempelmann, de la Universität der Saarlandes, Germania, prof. dr. emerit Jean-Paul Carriere, Universitatea „François Rabelais” din Tours, Franța, prof. dr. Louis G. Pol, de la Universitatea Nebraska din Omaha, SUA și prof. dr. Matthias Tamm, de la Universitatea Tehnică din Braunschweig.