Luni, 27 octombrie a.c., de la ora 14:00, a avut loc lansarea volumului „Gazele de şist şi fracturarea hidraulică – între mit şi realitate”, scris de Constantin Crânganu, profesor de onoare al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC). Evenimentul a fost găzduit de Librăria „Orest Tafrali” a UAIC.

Alături de autor, la discuţie au participat dr. ing. Costel Postolache, editorul cărţii, şi conf. univ. dr. Nicolae Buzgar, de la Facultatea de Geografie şi Geologie a UAIC.

Prezentarea a început cu introducerea în subiectul exploatării gazelor de şist şi motivul scrierii volumului. „Prima lansare are loc la Universitatea din Iaşi. În toamna anului 2010, cînd am petrecut un semestru aici, în timpul discuţiilor de la departamentul de Geologie, s-a dat ideea că ar exista în zona Moldovei o serie de argile care emană un miros puternic de petrol. Mi-am dat seama că ar fi interesant să organizăm un consorţiu de cercetare academică la care să participe colegi de la Universitatea din Iaşi şi Cluj, pentru a schimba idei”, a precizat prof. Constantin Crânganu. Acesta a mai vorbit despre filmul documentar american „Gasland”, referitor la fracturarea hidraulică. „Brusc, acest subiect a început să preocupe şi anumite persoane din România. Secvenţa şoc din film cu fermierul care ia o brichetă din buzunar şi aprinde apa a fost o manipulare, pentru că atît fermierul, cît şi regizorul ştiau că acel gaz din film nu avea nicio legătură cu aşa-zisele gaze de şist”, a subliniat autorul.

Invitaţii la discuţie au prezentat influenţa pe care o are subiectul asupra publicului larg. „Pe lîngă faptul că este o carte ştiinţifică, este şi o carte cu un oarecare iz de cultură generală”, a precizat conf. univ. dr. Nicolae Buzgar. Autorul a menţionat două motto-uri şi i-a îndemnat pe cei prezenţi să citească volumul, inclusiv cele circa 300 de referinţe de specialitate. „Nu vreau să fiu cel care tace. Ştiu despre ce vorbesc, ştiu ce am lucrat şi de aceea am scris această carte”.

Cartea este compusă din articolele prof. Constantin Crânganu de pe platforma contributors.ro, bazate de lucrări şi studii. „Am căutat toate miturile şi neadevărurile legate de tehnologia revoluţionară, precum aprinderea apei de la robinet, contaminarea apelor potabile, pe care le-am demistificat. Am urmărit toate comentariile de pe blog, majoritatea negative. Ideea a fost să includ şi aceste comentarii, în a doua parte a cărţii, cărora am încercat să le arăt partea lor de greşeală”, a precizat autorul. Acesta a îndemnat studenţii să continue cercetările asupra gazelor de şist. „În aceste condiţii, voi, viitorii specialişti ai ţării noastre, aveţi obligaţia să păşiţi în arenă, să nu vă lăsaţi influenţaţi de presiuni de orice fel şi să spuneţi ceea ce se întîmplă cu adevărat”, le-a spus profesorul tinerilor.

Constantin Crânganu este profesor de geofizică şi geologia petrolului la Graduate Center şi Brooklyn College, The City University of New York. Anterior, a fost asistent şi lector la UAIC. A publicat ca autor şi co-autor 13 cărţi, peste 90 de articole şi rezumate extinse. Volumul „Gazele de şist şi fracturarea hidraulică – între mit şi realitate” a apărut la Editura Integral şi este prima carte din România dedicată acestui subiect.

Sursa foto: www.garthlenz.com