Sîmbătă, 25 aprilie, Facultatea de Chimie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) organizează cea de-a VII-a ediție a concursului de Chimie „Magda Petrovanu”. „Principalul motiv pentru care organizăm acest concurs este de a descoperi elevii pasionaţi de chimie şi care vor să continue în acest domeniu. Scopul final este să-i avem ca studenţi pe elevii din clasele a XII-a”, a declarat conf. univ. dr. Ionel Humelnicu, prodecanul Facultății de Chimie.

Competiţia de chimie se va desfăşura în funcţie de profilul şi nivelul de studiu al elevilor. Pentru participanţii de gimnaziu concursul va dura între 10:00 – 11:00, iar pentru cei de la liceu între 10:00 – 12:00. Proba va fi una teoretică, fiind alcătuită dintr-un test grilă de 20 de întrebări pentru cei de la gimnaziu şi 25 pentru liceeni. Cîştigătorii vor beneficia de un loc la buget în semestrul I al anului I, fapt ce include cazare asigurată şi bursă, dacă vor urma Facultatea de Chimie. „Noutatea din acest an este că răspunsurile participanţilor vor fi scanate, drept pentru care vom putea obţine rezultatele mult mai rapid”, a precizat conf. univ. dr. Ionel Humelnicu. Festivităţile de premiere vor avea loc în aceeaşi zi.

Ionel Humelnicu a mai declarat că pe lîngă premiile acordate elevilor vor fi premiate instituţiile de învăţămînt care au obţinut cele mai multe premii, dar şi profesorii îndrumători, cei care au cel mai mare număr de elevi premianţi. Această distincţie reprezintă un avantaj, căci atît instituția, cît și profesorul premiant pot veni cu un număr mai mare de elevi participanţi în ediţia următoare a concursului.

„Pentru cei pasionaţi de chimie această competiţie a devenit un punct de referinţă, fiind o activitate comună în calendarul Facultăţii de Chimie, cît şi a profesorilor de liceu şi gimnaziu. Concursul poartă numele profesorului Magda Petrovanu, în onoarea profesorului care a fost ctitor de şcoală de Chimie la noi în Universitate”, a mai adăugat conf. dr. Ionel Humelnicu, prodecanul Facultății de Chimie.

Începînd cu cea de-a II-a ediţie a concursului numărul participanţilor din fiecare an este de aproape 1.500 de elevi.

Sursă foto: concurs.chem.uaic.ro