Joi, 17 decembrie, la Centrul de Documentare Europeană „Jean Monnet” din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași a debutat seria de prelegeri sub genericul „Competențe pe piața europeană a muncii”, prima fiind dedicată jurnalismului. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Association des Etats Généraux des Etudiants de l’Europe (AEGEE) Iași și cu Asociația Studenților Jurnaliști (ASJ ) și a adunat numeroși participanți, în special studenți la Jurnalism și Stiințele Comunicării, dar și studenți care doresc să urmeze o carieră în jurnalism.

La eveniment au susținut prelegeri, legate de domeniul în care activează, Violeta Cincu, cadru didactic al Departamentului de Jurnalism și Științele Comunicării al Facultății de Litere de la UAIC, jurnalist, lect. univ. dr. Lucian Dîrdală, de la Centrul de Studii Europene al UAIC, moderator de televiziune, și Lucian Bălănuță, Radio web editor, câștigător al premiului „Reporter European 2012”.
Invitații au vorbit despre meseria de jurnalist în context european, despre diversitatea subiectelor pe care jurnaliștii le pot aborda, dar și despre importanța informării publicului în legătură cu ceea ce se petrece în Uniunea Europeană.

Lect. univ. dr. Lucian Dîrdală și-a structurat discuția în jurul ideii de media în spațiul public european. Moderatorul TV a ținut să sublinieze faptul că spațiul public înseamnă, în primul rînd, circulația și schimbul de idei. „Este importantă o înțelegere mai bună a mecanismelor europene. Asta pentru a combate demagogia, dar și pentru a crește capacitatea noastră de a trage la răspundere guvernanții; și pe cei de la Bruxelles, nu doar pe cei de la București”, a precizat Lucian Dîrdală.

În continuare, Violeta Cincu le-a vorbit celor prezenți despre raportul jurnalist local – jurnalist european. Aceasta a ținut să accentueze faptul că subiectele de presă pleacă de la bază, din teritoriu, că sunt diverse și că nasc o oarecare frustrare.
„Sunt foarte multe subiecte și foarte multe oportunități. Presa în acest moment trece printr-o perioadă de criză, mai ales presa locală. Nu știu ce ziar din Iași sau ce instituție și-ar permite să trimită un reporter foarte bun să facă un material într-o țară a Uniunii despre probleme care interesează și românii, și polonezii, pentru că există astfel de subiecte. Sperăm ca această criză de credibilitate și finanțare să treacă”, a apreciat Violeta Cincu.

Cel de-al treilea invitat, jurnalistul de radio Lucian Bălănuță a suținut prezentarea cu titlul „Studiile europene, de la referat la text jurnalistic”, atingînd puncte precum modul în care poți vinde un subiect european și responsabilitatea pe care trebuie să o aibă fiecare jurnalist atunci cînd oferă anumite informații din această zonă. De asemenea, a menționat faptul că mulți tind să vadă anevoioasă relația dintre jurnalist și instituțiile europene, din pricina faptului că, de exemplu, unele informații par mai greu de accesat la Bruxelles, decît la București.
„Întotdeauna, creînd posibilitatea asta de a te adresa direct Comisiei Europene în reportajele pe care vrei să le documentezi, poți să îi dai acea tentă europeană, să faci comparație, să scoți la lumină acele aspecte pe care vrei ca publicul să le afle”, a subliniat Lucian Bălănuță.

Prelegerile din seria „Compentențe pe piața europeană a muncii” oferă studenților posibilitatea de a se întîlni cu persoane care lucrează în domeniul lor de interes și de a beneficia de la aceștia de sfaturi și informații utile care îi pot ajuta, ulterior, în parcursul lor profesional.

de Elena-Emanuela VIZITEU
de Andreea-Loredana GRIGORUȚ