Muzeul Unirii și-a deschis porțile vernisajului: Expoziție de arte vizuale: „Colecții și colecționari – Donația prof. univ. dr. Aldea Adrian – Sorin și dr. Aldea Rodica”. Evenimentul a avut loc miercuri, 29 aprilie, iar curatorul expoziției a fost pictorul și șef al Muzeului de Artă, Valentina Druțu. Expoziția a reunit pe strada Alexandru Lăpușneanu, sub egida Muzeului de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” , lucrări de pictură și sculptură semnate de artiști români.

Ce conține colecția vernisajului dat?

Este o colecție de tablouri ce reprezintă în special pictură realizată de artiști contemporani cu nume prestigioase ai artei românești. Este vorba de Angela Popa – Brădean, Traian Brădean, Constantin Piliuță, Dan Hatmanu, Ion Pacea, Liviu Suhar, Rudolf Schweitzer, Florin Ungureanu și cîteva lucrări de sculptură, de altfel șase lucrări de sculptură printre care avem ca autori în special pe Corneliu Medrea, un sculptor important ai artei contemporane românești, Gheorghe Coman, Doru Andri. Toate acestea sînt lucrări donate de doctorul Adrian – Sorin Aldea și soția domniei sale Rodica Aldea. Sunt lucrări pe care cu generozitate le-au donat Muzeului de Arte din Iași și noi ne bucurăm foarte mult pentru că astfel de gesturi sînt din ce în ce mai rare pentru așa valori, dar nu neapărat. În ultimul timp am observat din ce în ce mai mulți oameni iubitori de artă care fac donații către muzeu. Acesta este un lucru îmbucurător pentru noi pentru că astfel ne completăm colecția sau ce ne lipsește din colecție și le putem oferi publicului iubitor de artă. Astăzi este o sărbătoare pentru noi, sărbătorim acest minunat gest și, de asemenea, invităm și alți doritori de artă să fie alături de noi la muzeu.

Un vernisaj cu aceeași tematică a avut loc în perioada 1-20 martie. Ce succes a înregistrat acesta?

Sînt expoziții notabile în sensul că sînt foarte apreciate de public și nu numai de el, dar și în mod deosebit de specialiști pentru că cum spuneam în felul acesta îmbogățim colecțiile muzeului și nu e puțin lucru. După cum știm în zilele noastre piața de artă este foarte diversă. Achiziția unor lucrări de valoare nu este foarte simplă în sensul că prețurile urcă și atunci este mai dificil, cu fondurile pe care le avem, să facem achiziții muzeale.

Este publicul ieșean dornic de artă?

Eu zic că printre orașele mari ale țării ne situăm într-un loc foarte bun. Există o emulație, există un public constant al vernisajelor de artă. S]ntem și o Uniune a Artiștilor Plastici foarte numeroasă ca membri și de aceea în fiecare săptămînă se organizează cîte un vernisaj. În afară de capitală, de București, celelalte centre organizează, centre culturale așa le spun eu, ca Cluj-Napoca, Sibiu și alte orașe mari ale țării, astfel de evenimente, iar Iașul în mod special.

Cum este percepută pictura și sculptura astăzi în România din perspectiva celui care o creează?

Școlile de artă spre deosebire de anii precedenți, vorbesc de acum 25 de ani în urmă, au avut foarte mulți absolvenți. Prin urmare, în comparație cu anii despre care vorbeam, rezultă că sînt foarte mulți artiști. Și atunci sigur că sînt numeroși artiști tineri în Iași și în celelalte orașe din țară, artiști care au o activitate foarte importantă și foarte bogată. În Iași sînt foarte mulți artiști de valoare, tineri care își expun lucrările foarte intens în țară și în străinătate. Spun că nu e puțin lucru pentru că în societatea de astăzi nu este de loc ușor să te descurci în calitate de artist. După cum bine știm cu toții, financiar lucrurile nu stau grozav și este foarte bine că ei reușesc să își expună și să vîndă operele sale.

Încă mai există oameni pasionați de pictură care investesc în acest domeniu?

Sînt și colecționari, oameni pasionați de artă, care investesc în artă. Avem și în Iași colecționari care achiziționează lucrări, nu mai spun și de cei din țară. Acum au luat amploare casele de licitație care vînd lucrări importante și, evident, sînt și cumpărători.

Cît de important este să ai studii în domeniu?

Foarte important. După părerea mea ca absolvent de arte plastice este un lucru necesar. Înainte de a fi șef al Muzeului de Artă sînt pictor. Am o activitate bogată în acest sens, organizez multe expoziții atît în țară, cît și în străinătate. Voi avea la anul o expoziție în Germania. Deci încerc să țin pasul.

Cînd v-ați văzut în acest domeniu?

În muzeu lucrez de aproape 15 ani, iar în artă cred că de mic copil. Atunci am început să pictez, iar studiile liceale le-am început în anul 1982 la liceul de artă continuînd cu academia și multe alte realizări, iar într-un final am ajuns în acest punct.

Unde găsiți inspirația?

Inspirația vine din bagajul vizual, bagajul de cunoștințe, ține de cultura și educația pe care o are fiecare și de filosofia proprie a fiecăruia. De aici ne inspirăm, ne inspirăm din jurul nostru. Și cred că acesta lucru este valabil pentru toți artiștii.

Ce expoziții, vernisaje v-au impresionat pînă acum?

Greu de spus pentru că de-a lungul timpului au fost multe expoziții care m-au impresionat… De-a lungul timpului am făcut multe expoziții foarte frumoase și foarte valoroase. Nu pot să vă spun una în mod special. Am vizitat foarte multe muzee cu colecții importante, am vizitat anul trecut, la Salonic, Muzeul de Artă Bizantină care m-a impresionat și o expoziție a absolvenților din Salonic cu care am organizat o expoziție și aici în Iași. În fiecare an încerc să aduc artiști din alte țări ca să îi vedem și noi și să ajungem la nivelul lor.