Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului va fi marcată mîine, 2 aprilie a.c., prin acţiuni menite să atragă atenţia tuturor asupra problematicii acestei afecţiuni. Astfel, Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România (ANCAAR) va organiza „Marşul Diversităţii” pe traseul Piaţa Unirii-Palas, manifestare în cadrul căreia copii şi tineri cu autism, elevi şi studenţi din şcolile şi universităţile ieşene vor forma o fundă umană care va reproduce simbolul autismului, iar seara, Primăria şi alte şase clădiri din Iaşi vor fi iluminate în albastru, printre acestea numărîndu-se şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Universitatea de Madicină „Gr. T. Popa” sau Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Farmacie Venterinară „Ion Ionescu de la Brad”.

Evenimentul se va încheia pe 3 aprilie, atunci cînd  va fi organizată o seară caritabilă prin vare se va urmări strîngerea de fonduri necesare amenajării unei săli de terapie senzorială pentru copiii cu autism care fac parte din ANCAAR, filiala Iaşi. „Din păcate fondurile de care avem nevoie pentru a ne desfăşura toate proiectele nu sînt suficiente tocmai de aceea organizăm în cadrul campaniilor şi aceste seri caritabile care ne ajută să ne terminăm proiectele sau să ne începem altele noi. Reuşim să ne desfăşurăm datorită sponsorizărilor, donaţiilor pe care le primim, sumele care provin din cei 2% pe impozitul pe venit pe salarii.” , preşedintele ANCAAR, Carmen Ghercă.

Conform preşedintelui asociaţiei din care fac parte copiii şi tinerii cu autism, aceste campanii sînt adresate comunităţii dar şi  părinţilor care poate nu ştiu că au un copil cu o astfel de problemă sau părinţilor care ştiu dar nu ştiu ce să facă sau la cine să apeleze. „Mîine este o zi de conştientizare, o zi care nu cred că şi-au dorit-o părinţii copiilor cu autism, dar bine că este. Felicitări pentru că se poate.” a precizat Ivani Ionuţ, părintele unui copil care suferă de această afecţiune.

În judeţul Iaşi, în evidenţele Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sînt 321 de copii cu autism, în aceste evidenţe existînd şi 19 tineri. „Pentru prima dată mă bucur, pentru că pînă acum tublurarea autistă nu era recunoscută după vîrsta de 18 ani, această recunoaştere fiind un răspuns al tuuror acestor campanii pe care noi le facem de ani de zile.” a completat Carmen Ghercă. Aceşti copii învăţă atît în şcoli speciale, la Iaşi existînd o şcoală specială care are şase clase de copii cu autism,dar sînt integraţi şi în şcolile de masă.

Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului a fost votata pe 18 decembrie 2007 de Organzaţia Naţiunilor Uinte.