De cum pășești pe holurile ariei de chimie din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, intri într-un labirint în care te ghidezi după mirosul înțepător care îți testează simțurile. Trecînd de pereții gălbui, ajungi în fața unei uși albe, iar vocile încep să se audă. Înăuntrul laboratorului A dai peste șase persoane în halate albe, care poartă pe spate mesajul „Fii și tu chimist!”. Astăzi, acest îndemn îl urmează elevii de la Colegiul Emil Racoviță din Iași, care au venit să descopere magia chimiei. Vocile colorate ale chimiștilor îi îndeamnă pe cei din clasa a-X-a să vină mai aproape: „nu vă temeți de universul experimentelor!”, se aude din partea stîngă a sălii, acolo unde lumina pătrunde mai puternic.

Magicienii în halate albe sînt studenți din anul I și II, iar cel care coordonează experimentele este seniorul, un masterand care este atenționat să vorbească mai tare pentru a se face auzit. „Să începem!”, le rostește acesta oaspeților entuziaști. Primul experiment poartă numele de vulcanul chimic și în timp ce chimistul le explică că se combină oxid de crom 3 cu dicromat de amoniu, reacția îi ia prin surprindere pe cei prezenți. Scîntei izbucnesc dintr-un bol de ceramică albă, „chimia este murdară, dar spectaculoasă.”, iar elevii par a fi captivați de ceea ce li se prezintă.

Jeleul magic este cel de-al doilea experiment, iar în eprubeta situată în fața ferestrei izbucnește o flamă puternică care durează cîteva secunde și care își transformă sclipirile argintii în violet. „Vom continua să facem o pastă de dinți, dar nu orice fel de pastă”, le spune chimistul. Combinînd apa oxigenată cu o concentrație de 30%, acesta produce pastă de dinți elefant, iar reacția transformă cu ajutorul catalizatorului folosit albul în galben. Elevii sînt avertizați să se ferească, căci urmează o reacție mai periculoasă. În laboratorul A miroase acum a zahăr ars, „aceasta fiind o reacție nouă arătată elevilor”. Cei din sală mărturisesc că sînt fericiți să vadă teoria învățată la școală pusă-n practică. Pasiunea lor pentru chimie i-a îndemnat să încerce Școala Altfel. Astăzi ei au descoperit că steagul României nu se flutură doar de 1 decembrie, ci el poate fi produs și în eprubete. Experimentul curcubeul chimic combină sulfatul de cupru și dioxidul de sodiu pentru a rezulta în una din puținele reacții care sînt colorate.

Pașii elevilor se pierd din nou pe holurile întortocheate, iar pe măsură ce se îndreaptă spre ieșire, mirosul puternic rămîne în urma lor. Ușile albe vor ascunde sticluțele colorate în care substanțele chimice par să aștepte cuminți momentul cînd un chimist le va transforma într-o magie spectaculoasă.