La începutul lunii martie, proiectele a patru universități din Iași care vizează construirea unor noi cămine au fost aprobate de către Ministerul Educației Naționale. Astfel, în cel mult doi ani, acestea vor avea încă 200 de locuri de cazare. Dacă în cazul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) au rămas, în prezent, aproximativ 400 de locuri libere, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” Iași (USAMV), conducerea nu reușește să acopere toate solicitările venite din partea studenților, din lipsă de spațiu. Astfel, dacă USAMV are nevoie de acest nou cămin pentru a-și rezolva probleme legate de cazarea studenților, TUIASI ar avea nevoie nu doar de un cămin nou, ci și de reabilitarea celor 21 de cămine din Campusul „Tudor Vladimirescu”, după cum spun chiar reprezentații universității. Uneori, datorită condițiilor mai bune, studenții aleg să locuiască cu chirie în garsoniere sau apartamente, deși prețurile sînt de cel puțin șase ori mai mari. De asemenea, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) și Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași (UMF) se află într-o situație similară cu Universitatea Tehnică, iar în căminul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași (UNAGE) a mai rămas un singur loc neocupat.

 

Locuri puține de cazare la „Agronomie” și „Arte”

UNAGE dispune de un singur cămin studențesc, de 245 de locuri. Rata de ocupare este de aproape 100%, cu un singur loc rămas liber. Cei cazați în prezent în acest cămin sînt în unanimitate studenți ai universității, însă reprezentanții instituției nu exclud varianta cazării studenților veniți de la alte unități academice, dacă vor apărea locuri disponibile.

Criteriile de cazare ale căminului C1 sînt cele academice, iar tarifele variază în funcție de numărul persoanelor cazate într-o cameră. Studenții care acceptă să stea cîte cinci în cameră plătesc 150 de lei pe lună. Pentru camerele cu patru paturi, un student trebuie să plătească 180 de lei pe lună, iar cei care stau cîte trei în cameră trebuie să achite 250 de lei pe lună. Cele mai scumpe camere sînt cele cu două paturi, unde tariful este de 350 de lei pe lună.

În ce privește siguranța celor cazați, căminul C1 al UNAGE a fost reabilitat în anul 2006, însă, din punct de vedere seismic, acesta nu a fost niciodată evaluat de către organele abilitate.

UNAGE, alături de celelalte patru universități din Iași, a depus o notă de fundamentare, în toamna anului trecut, care mai apoi a fost analizată de către Ministerul Educației Naționale (MEN) și, astfel, în doi ani, universitatea va avea un nou cămin. De licitații și de coordonarea acestui proiect se va ocupa Compania Națională de Investiții (CNI) care va primi cîte 30 de milioane de lei pentru fiecare cămin de la Guvernul României. În acest sens, demersurile pentru terenul pe care se va construi noul edificiu au început deja, universitatea urmînd a intra în posesia unui teren ce aparține, în prezent, primăriei.

Campusul USAMV are în componența sa cinci cămine, din care doar patru cazează, în prezent, studenții universității. Cele patru cămine funcționale asigură un total de 1.600 de locuri de cazare, ocupate în proporție de 100%. Rata maximă de ocupare și imposibilitatea de a răspunde pozitiv tuturor cererilor de cazare primite i-a îndemnat pe reprezentanții universității să încheie parteneriate cu Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” Iași și cu Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, pentru a caza o parte dintre studenți. Mai precis, în anul universitar 2016 – 2017, 20 de studenți ai USAMV sînt cazați la Colegiul „Vasile Adamachi”, în timp ce alți 52 sînt cazați în căminul T9 din Campusul „Tudor Vladimirescu”.

Criteriile de cazare ale campusului de la „Agronomie” sînt exclusiv academice, iar tarifele diferă în funcție de numărul locurilor din fiecare cameră. Pentru o cămeră de trei locuri din căminele A1 și A3, un student bugetat trebuie să plătească 151 de lei pe lună, în timp ce un student la taxă trebuie să plătească 255 de lei pe lună. Camerele cu patru locuri au un tarif de 141 de lei pe lună pentru un student la buget, iar cei repartizați la cu taxă achită 245 de lei pe lună. Camerele cu cel mai mare număr de paturi, cinci, sînt în căminul A4 și cele mai ieftine, la 126 de lei, respectiv 230 de lei pe lună, în funcție de repartiția buget-taxă.

De asemenea, din punct de vedere seismic, toate căminele ansamblului studențesc USAMV au fost evaluate de către autoritățile competente și toate au grad seismic IV. Singurele cămine care, de la construirea lor, au fost abilitate sînt A1 și A3, a căror recondiționare a fost făcută în anul 2007, respectiv 2009.

Cel mai nou și modern cămin al campusului de la „Agronomie” este căminul A5. Construcția a fost finalizată în decembrie 2016, după opt ani în care lucrările au fost întrerupte și reluate de mai multe ori. Noul cămin este unul de tip hotel, cu un regim de cazare diferit față de celelalte din campus, cu cîte două paturi în cameră, TV și grup sanitar propriu. Deși noua clădire este gata de mai bine de trei luni, aceasta nu poate caza încă studenți, din cauza obstacolelor birocratice care trebuie depășite. Înainte de a fi dat în funcțiune, căminul trebuie să aibă avizele constructorului și a Inspectoratului pentru Situații de Urgență, care trebuie să analizeze dacă sînt îndeplinite toate condițiile de siguranță în care vor fi cazați studenții. Reprezentanții USAMV au anunțat că noul cămin va fi dat în funcțiune în toamna acestui an, odată cu debutul anului universitar 2017 – 2018.

Căminul A5 nu este singura noutate a celor de la „Agronomie”. USAMV face parte din cadrul universităților care au obținut construirea unui nou cămin studențesc, cu fonduri de la Guvern. Deocamdată, singura certitudine legată de acest nou cămin este faptul că lucrările de construcție vor începe anul acesta. „Singura noastră responsabilitate, ca universitate, este să organizăm licitația care va desemna constructorului căminului. Probabil vor fi module de cîte două, trei sau patru locuri, din care, apoi, fiecare universitate, în funcție de solicitări, va alege de care modul are nevoie”, a precizat conf. univ. dr. Vasile Stoleru, prorector cu activități sociale, studențești și relații cu alumni la USAMV.

Akademos, cel mai modern cămin din Iași

UAIC are patru complexe studențești, cu un total de 6.090 de locuri disponibile și în care, în prezent, sînt cazați aproximativ 5.600 de studenți. În cazul Direcției de Schimburi Internaționale „Gaudeamus-Akademos”, conducerea universității a decis să păstreze 190 de locuri pentru cazarea participanților la conferințele interne și internaționale și pentru diverse simpozioane. Din numărul total de studenți cazați, 22 provin de la alte universități din Iași, iar o parte dintre ei sînt căsătoriți cu studenți înscriși la UAIC. Criteriile de cazare diferă de la un cămin de la altul, dacă în cazul căminelor C1, C2, C3, C4, C6, C7, C8, C10, C12, C13 performanța academică este cea care contează cel mai mult, urmată apoi de criteriile medicale și sociale, în cazul căminului C5 și a Direcției de Schimburi Internaționale „Gaudeamus-Akademos” prioritate au studenții care provin din alte țări. Căminul C11 este destinat studenților familiști, doctoranzilor și, apoi, dacă rămân locuri libere, sînt luați în calcul studenții care au performanțe profesionale.

De asemenea, la UAIC diferă și gradul de confort al căminelor și, în consecință, și suma pe care studenții trebuie să o plătească în fiecare lună. Căminul „Akademos” are cel mai înalt grad de confort și este și cel mai nou și mai modern cămin al UAIC. Camerele au cîte două locuri și sînt dotate cu aer condiționat, baie și cabine de duș proprii, frigider, mobilier modern și conexiune la internet. La fiecare nivel există bucătării, iar căminul deține și un oficiu de spălătorie. Studenții de aici au și cel mai mare tarif de cazare, între 500 de lei pe lună și 440 de lei pe lună. Căminul „Gaudeamus” face parte tot din categoria celor cu grad ridicat de confort. Căminele C1, C2, C3 și C5 au un confort sporit, iar camerele au cîte două sau trei locuri și sînt dotate cu baie proprie, mobilier, frigider, internet, televiziune prin cablu. La fiecare nivel există bucătării, iar la nivelul fiecărui cămin există și cîte o sală de lectură. Tariful de cazare diferă, cel mai ridicat este de 275 de lei pentru camerele cu două locuri și cel mai scăzut este de 185 de lei pentru camerele cu 3+1 locuri în cameră, cum este cazul căminului C2. Ultima treaptă, cu un confort mediu, este ocupată de căminele C4, C6, C7, C8, C10, C11, C12, C13, care au camere cu cîte cinci, patru, trei sau două locuri. Acestea sînt dotate cu mobilier, conexiune la internet și la fiecare nivel există bucătării și băi. În cazul acestor cămine, tariful este și cel mai mic, de 120 de lei pe lună.

Dacă în cazul căminelor C10, C11, C12, C13, riscul seismic nu este verificat, fiindcă clădirile nu au prezentat deteriorări majore, celelalte cămine au fost verificate, singura clădire cu un risc seismic moderat, clasa RS II, fiind căminul C4. Celelalte zece clădiri din complexele UAIC au cel mai mic risc seismic, adică RSIII. Conducerea universității și-a propus ca în următoarea perioadă să reabiliteze căminele C6, C7 și C8, cămine care în ultimii zece ani nu au mai fost supuse altor lucrări de recondiționare.

În prezent, universitatea construiește un nou cămin studențesc în zona Facultății de Teologie Ortodoxa, care va avea 120 de locuri și trei nivele, parter și demisol. Pe lîngă această construcție, UAIC figurează pe lista celor 30 de universități din țară care, în doi ani, vor avea un nou cămin. „Pentru construcția noului cămin urmează să fie completată documentația depusa la CNI cu nr.4236/20.03.2017 cu următoarele documente: certificat de urbanism, nota conceptuală și tema de proiectare”, a declarat prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, ordonator de credite al UAIC.

Peste 300 de studenți de la UAIC locuiesc în căminele Campusului „Tudor Vladimirescu”, deși aceștia sînt nevoiți să plătească cu 50 de lei în plus față de un student de la TUIASI. De altfel, în cele 21 de cămine din campus locuiesc peste 7.000 de studenți, rămînînd totuși un număr de aproximativ 400 de locuri libere dintr-un total de 7.611 de locuri disponibile. Cel mai mare cămin al TUIASI este T7, care are 1096 de locuri disponibile – cu 274 camere grupate în 137 de module. Fiecare modul din cămin este dotat cu baie proprie, iar la fiecare etaj se află o bucătărie. Căminele T20 și T21 sînt destinate studenților familiști și au 57, respectiv 61 de camere tip garsonieră. Garsonierele au o suprafață de 26 de mp și sînt dotate cu baie și bucătărie proprie.

Studenții de la TUIASI cazați în campus plătesc în fiecare lună între 120 de lei și 200 de lei, în funcție de dotările pe care le are fiecare cămin. La începutul acestui an universitar, conducerea a montat la fiecare cămin un sistem de citire a cardurilor de acces ale studenților, sporind, astfel, securitatea în campus. De asemenea, la sfîrșitul anului 2016, căminele T1-T2 și T3-T4 au fost reabilitate termic, adică au fost înlocuite 900 de ferestre și 20 de uși pentru balcoane.

Structura căminelor din Campusul „Tudor Vladimirescu” a fost analizată de către experții de la universitate, constatîndu-se că cele 21 de cămine nu prezintă risc seismic. Însă conducerea recunoaște că multe dintre aceste clădiri trebuie să intre, în viitor, într-un proces de reabilitare.

Și TUIASI este una dintre cele patru universități ieșene care va primi, prin CNI, fondurile necesare de la Guvern pentru construcția unui nou cămin. Acesta va fi construit pe o suprafață de aproximativ 4.000 de metri pătrați, între Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată și Facultatea de Construcții și Instalații. „În condițiile în care au fost date acum sursele de finanțare, clar aveam nevoie de un astfel de cămin. Dar, dacă e să o luăm logic, nu acestea erau necesitățile campusurilor din România, fiindcă cam toate căminele din aceste campusuri sînt slab dotate. Cu banii pe care îi folosesc pentru un singur cămin, s-ar fi putut dezvolta infrastructura campusului, dar dacă așa sînt regulile, așa continuăm. Ne dorim să construim acest cămin – vor fi 200 – 300 de studenți care vor cazați în condiții foarte bune”, a declarat Bogdan Budeanu, directorul Direcției Servicii Studențești de la TUIASI. În noua clădire vor locui doctoranzii, studenții familiști și șefii de promoție. Căminul va respecta o serie de norme și standarde de calitate, care vor fi reglementate la începutul anului 2018, căreia îi va permite să fie inclus în categoria clădirilor verzi.

Unele camere de la „Medicină” au rămas fără chiriași

UMF are 2.196 de locuri de cazare disponibile în cele opt cămine, însă doar 1.829 sînt ocupate, rămînînd, astfel, aproximativ de 400 de locuri libere. Cu toate acestea, universitatea nu acceptă și studenți de la alte instituții de învățămînt superior din Iași. Atunci cînd mai sînt cereri, universitatea reia sesiunea de cazare, la începutul fiecărei luni calendaristice. Criteriile de cazare sînt diferite, dacă în cazul studenților din primul an departajarea se face pe baza mediei de admitere la facultate, iar acolo unde punctajul este egal intervine media de la bacalaureat, în cazul studenților din ceilalți ani departajarea se face pe baza mediei din anul anterior.

Cămine universității nu sînt incluse în anumite grade de confort, însă dotările nu sînt aceleași pentru toate cele opt cămine. Acestea au bucătării, spălătorii și săli de lectură, iar camerele au o capacitate de două, trei sau patru locuri. Anul acesta, costurile de cazare au crescut cu 10 sau 30 de lei față de anul trecut, ele variind, în prezent, de la 140 de lei pînă la 350 de lei.

Cele opt cămine ale instituției de învățămînt superior au fost încadrate, conform expertizelor tehnice efectuate, în clasa de risc seismic III. Reprezentații UMF spun că în perioada următoare, din punct de vedere al documentației, căminele vor intra în ample procese de reabilitate. UMF este singura universitate de stat din Iași care nu va dispune de un nou cămin, prin programul coordonat de CNI, fiindcă, spun reprezentații acesteia, universitatea oricum are în prezent zeci de locuri libere. „UMF are prevăzut în strategia de dezvoltare «UMF 2020» edificarea unui campus studențesc, integrat cu servicii social-culturale, de recreere și studiu, în care întreaga comunitate studențească, atât studenții români, cât și cei internaționali să participe activ la integrarea lor în viața universității”, a declarat Ivona Burduja, purtătorul de cuvînt al universității.

 

Garsoniera sau apartamentul, o ultimă alternativă

Pentru mulți dintre studenții ieșeni, garsoniera sau apartamentul devin variante mai bune. De exemplu, 45% dintre clienții Fidelia Casa, agenție imobiliară din Iași, sînt studenți. „Principalul motiv pe care aceștia îl invocă ar fi faptul că locurile în cămin sînt prea puține, iar al doilea motiv îl constituie condițiile de cazare din unele cămine, cum ar fi baia la comun, zgomotul sau lipsa intimității”, a declarat Roxana Coman, asistent manager Fidelia Casa. Reprezentații agenției spun că studenții preferă apartamentele cu două camere, în detrimentul garsonierelor, deoarece, de multe ori, în cazul apartamentelor, prețul poate fi împărțit la mai multe persoane. Dacă în cazul garsonierelor, costul de închiriere pornește de la 180 de euro pe lună în zone precum Dacia, Alexandru cel Bun, Mircea cel Bătrân și de la 250 de euro pe lună, cazul cartierului Copou, apartamentele cu două camere pornesc de la 250 de euro pe lună, cum regăsim în cartierele de la periferie și de peste 300 de euro pentru zonele centrale. În ultimii doi ani, prețul de închiriere al imobilelor din Iași a crescut cu aproximativ 25%.

Pînă când se vor deschide noile cămine ale celor patru universități ieșene, studenților nu le rămîne decît să plătească sume mult mari pentru a locui în garsoniere sau apartamente, dacă doresc să locuiască în condiții mai bune. Cu toate acestea, construirea noilor clădiri pare să nu rezolve problemele din campusuri, fiindcă majoritatea căminelor rămîn totuși cu locuri libere, din cauza faptului că, pe parcurs, studenții renunță la locurile primite, în detrimentul confortului din camerele blocurilor din Iași.

 

de Tudor SOFIAN, Ionuț TEODERAȘCU
Foto: Ionuț TEODERAȘCU