Miercuri, 12 decembrie, în Aula „George Emil Palade” de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF), a avut loc conferința „Spiritualitate și sănătate. Reflecții despre valențele terapeutice ale cuvintelor”, susținută de către conf. univ. dr. Corneliu Zeană. La eveniment au fost prezenți atît medici, cît și profesori și studenți ai facultăților ieșene.

Moderatorul, Rodica Pop, membru coordonator la Centrul de Cercetare Interdisciplinară în Religie, Filosofie și Știință de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), a precizat, în deschiderea evenimentului, că „perspectiva din care invitatul nostru abordează problema lecturii și a rostirii cuvintelor este dintr-o zonă în care interferează științele medicale recente cu psihologia și spiritualitatea”.

Corneliu Zeană a început conferința vorbind despre necesitatea lecturii, citîndu-l pe Mihai Eminescu: „Citește! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei și imagini din care vei întocmi înțelesul și filosofia vieții”. Referitor la acest îndemn, invitatul a apreciat că este nevoie să cugetăm asupra înțelesului vieții, a filosofiei vieții, calea către această înțelegere oferind-o, printre altele, lectura de calitate.

Medicul a vorbit apoi despre patologia socială, amintind despre bolile cardiovasculare, cancer, autism, depresie și anxietate, provocate de o stare conflictuală și de neglijarea rolurilor factorilor psihici. „Sunt tot felul de necazuri față de care ar trebui să fim ceva mai pregătiți, iar lectura cărților bune te pregătește cu siguranță. Așa s-ar explica diferența dintre durata de viață a celor care citesc lecturi bune și care se transformă sufletește și a celor care nu citesc, se închistează cumva în ei și sunt tulburați mereu de propriile angoase”, a apreciat medicul, definind în acest context lectura ca pe un factor terapeutic.

Un alt subiect abordat de Corneliu Zeană a fost credința, respectiv contactul omului cu duhovnicul, susținînd că, dacă ai credință în Dumnezeu, „atunci treci cu curaj peste pragul intervenției chirurgicale foarte grave sau peste pragul final, unde împărtășania are un mare rol psihologic”.

În a doua parte a manifestării a urmat un dialog cu lect. univ. dr. Adrian Sorin Mihalache, de la Facultatea de Teologie a UAIC, pe tema interferenței științelor medicale cu spiritualitatea. Întrebat despre importanța selecției lecturii, Corneliu Zeană a vorbit despre „plasticitatea” creierului, influențată de calitatea lecturii și de implicarea cititorului, de felul în care se alătură sufletește personajului din carte și îi trăiește emoțiile.
Manifestarea s-a încheiat cu un îndemn spre lectură „pentru creșterea erudiției spiritului”, așa cum a accentuat Adrian Sorin Mihalache.

Conferința „Spiritualitate și sănătate. Reflecții despre valențele terapeutice ale cuvintelor” a fost organizată de Centrul de Cercetare în Medicină și Spiritualitate „Providența”, în colaborare cu Centrul de Cercetare Interdisciplinară în Religie, Filosofie și Știință și UMF.

Corneliu Zeană s-a născut la 11 aprilie 1939, într-o familie de intelectuali, cu tatăl medic primar chirurg, profesor universitar la Cluj-Napoca, fost deţinut politic, iar mama Cornelia, dublu licenţiată în Drept şi Litere.
Este medic primar cardiolog și medic primar medicină internă cu competențe în imunologie clinică la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București. A publicat peste 500 de lucrări în țară și în străinătate, inclusiv în cele mai prestigioase reviste medicale cum ar fi „International Journal of Cardiology” și „Medical Journal”. A semnat în mai multe reviste: „Dacia literară”, „Clipa cea repede” , „Adevărul”, „Magazin”, „Contemporanul”, „Timpul”, etc. De asemenea, din opera sa beletristică se numără Trei secole după Milescu (2002), Sănătate şi comportament (1998), Nu trădaţi, vă rog!(2010).