Joi, 7 decembrie, la ora 18:00, la Galeria „Artep” din Iași se va desfăşura vernisajul expoziției „RISIPIT” a tînărului artist Andrei Gavrilița. Expoziția prezintă o altă perspectivă a risipirii, surprinsă în mod autentic de fotografiile, intervențiile video-art, scanările și lucrările post-fotografice din instalația de artă RISIPIT. Curatoarea expoziţiei este Cristiana Ursache

Expoziția poate fi văzută pînă pe 20 ianuarie și are la bază o temă de interes ecologic, inspirată de modul în care tînăra generație se raportează la practica des întîlnită a tipăririi broșurilor publicitare în epoca internetului. Este temă aleasă ca lucrare de licență pentru o diplomă în arte vizuale.

„Proiectul este o analiză și o explorare artistică asupra materialelor publicitare vizuale. Acest lucru este realizat prin interpretarea artistică a cataloagelor promoționale ale hipermarketurilor din România, folosind scanerul fotografic de tip flatbed ca instrument pentru fotografierea subiectelor. Lucrările tind să deconstruiască aceste materiale, să le schimbe contextul și modul în care acestea se prezintă și sînt privite. Practic, cataloagele ajung din cutia de pe scara blocului în care sînt aruncate, pe peretele galeriei, tipărite la dimensiuni mari, deconstruite, manipulate, transformate, distruse. Aceste obiecte sînt atît de comune și atît de ignorate, încît e ușor să uităm ce impact au ele asupra mediului. Produse la o scară de cinci milioane de exemplare pe lună, acestea reprezintă o risipă enormă de hîrtie, energie, muncă și numeroase alte resurse care intră în producția și distribuirea lor”, a declarat Andrei Gavrilița, autorul expoziției.

„RISIPIT” este primul proiect premiat de Asociația Galeria Artep în cadrul programului de susținere a tinerilor absolvenți de arte vizuale din Iași, Art Gen’ 23, care își propune să le ofere acestora, în urma unui concurs public jurizat de o comisie de specialiști, o galerie-rampă de lansare. Comisia de selecție a programului Art Gen’ 23 a fost formată din: Nicu Ilfoveanu (artist), Matei Cîlția (curator), Daria Ghiu (jurnalist), Cătălin Gheorghe (profesor) și Mihaela Irimescu (galerist). Ei l-au ales pe Andrei Gavrilița, artist fotograf absolvent al Facultății de Arte Vizuale și Design din cadrul Universității de Artă „George Enescu” din Iași, care și-a finalizat în iunie 2023 studiile de licență.

Asociația Galeria Artep a fost înființată în decembrie 2019, din dorința de îmbogățire a demersurilor educative corelate artei contemporane în peisajul cultural ieșean.

Sursă foto: www.facebook.com