Luni, 1 noiembrie, s-a desfășurat Gala Studentului Ieșean 2021, eveniment care a deschis seria de manifestări organizate în cadrul Zilelor Casei de Cultură a Studenților Iași (CSS). Au fost acordate peste 20 de premii studenților cu rezultate remarcabile obținute în domeniul în care studiază, tinerilor care excelează la cluburile artistice de la CSS, dar și cîtorva organizații studențești. A fost o „seară plină de surprize”, după cum a precizat și prezentatoare manifestării, Maura Anghel.  Evenimentul a avut loc la Casa de Cultură a Studenților, dar a putut fi urmărit și pe pagina de Facebook a instituției.

Gala a fost deschisă de Bogdan Crucianu, directorul CSS, care a vorbit despre evenimentele care vor fi organizate în această săptămînă și i-a felicitat pe studenți pentru eforturile pe care le-au depus pe parcursul anului.

A urmat premierea pentru rezultate excepționale în activități academice. Primele premii, înmînate de către prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță, rectorul Universității Naționale de Arte „George Enescu” (UNAGE), au ajuns la Vilen Maftei, student la Facultatea de Arte Vizuale și Design, și Diana Vieru, studentă a Facultății de Teatru a UNAGE. „Țineți-i minte, pentru că veți mai auzi cu siguranță de acești tineri”, a menționat rectorul UNAGE după înmînarea diplomelor.

În continuare, au fost oferite premii studenților de la Universitate de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad”, de către conf. univ. dr. Denis Țopa, decanul Facultății de Agricultură. Premianții au fost Nicoleta Dîrdală și Ilie Nistor, studenți ai Facultății de Agricultură. La final, decanul Denis Țopa a precizat că, dacă ar fi din nou student, ar alege indubitabil Iașul ca centru universitar și le-a dorit studenților să profite de tot ce e mai frumos și mai bun în acest „oraș cultural”.

Nicoleta Dîrdală și Ilie Nistor, studenți ai Facultății de Agricultură

Următoarele premii au fost înmînate de către prof. univ. dr. Manuela Ciocoiu, prorectorul Universitatății de Medicină și Famacie „Grigore T. Popa”, studenților Georgio Nichitean, de la Facultatea de Medicină Dentară, și Tudor Ștefan Nicuriuc, de la Facultatea de Medicină.

Evenimentul a continuat cu spectacolul oferit de tinerelor de la Clubul „Hometown Dance”, care au animat atmosfera în ritmuri de street dance.

În continuare, Bogdan Budeanu, directorul Campusului studenţesc „Tudor Vladimirescu” de la Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iaşi, a oferit diplome de excelență studentelor Ioana Huștiu, de la Facultatea de Automatică și Calculatoare, și Ioana Cătălina Antăluța Pîrțac, de la Facultatea de Arhitectură. Acesta a povestit despre anii săi de studenție și despre timpul petrecut la CCS. „Nu pot să uit o seară extraordinară de folk. Cred că atunci au încăput peste 800 de oameni în această sală și toată lumea cînta, dansa”.

Ultimele premii din această categorie le-au fost decernate studenților de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Prof. univ. dr. Ionel Mangalangiu a fost cel care le-a oferit premiile Elenei Gabriela Nicuță, doctorandă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, și lui Alexandru Căliman, student al Facultății de Matematică. „Pentru noi a fost o misiune aproape imposibilă să alegem doi dintre cei mai buni”, a menționat profesorul.

Festivitatea a continuat cu un solo la vioară interpretat de Marinică Botea, dirijorul Orchestrei „Doina Carpaților” a CCS.


Daniela Tănasă, membru Fabrica de voluntari din cadrul CCS

Premii pentru cluburile CSS

A urmat cea de-a doua categorie de premii – rezultate deosebite obținute în cadrul cluburilor Casei de Cultură a Studenților Iași. Au fost premiați cîte doi membri, cei mai activi, ai fiecărui club, respectiv Clubul „Susține Studenții Ieșeni”, Fabrica de voluntari, Clubul de Arte Vizuale ,,ConcepArt”, Clubul de chitară clasică și electrică, Ansamblul Folcloric ,,Doina Carpaților”, Clubul de muzică „Richard Oschanitzky”,Trupa de dans „The Sky” și Clubul de Teatru Ludic, iar diplomele de excelență au fost decernate de către coordonatorii acestora.

 Premii pentru asociațiile studențești

Spre final, au fost înmînate premii pentru asociațiile studențești care au obținut finanțări pentru proiectele dedicate comunității. Diplomele, oferite de Bogdan Crucianu, au fost acordate Ligii Studenților Electrotehniști din Iași, Asociației Culturale „Moldavia”, Liga Studenților Electroniști din Iași, Asociației Studenților Chimiști Ieșeni, Ligii Studenților la Geografie-Geologie, și Asociației „Tinerii ecologi Români din Iași”. „Tînara generație din Iași contează cu adevărat și am încredere în tot ceea ce înseamnă mediul studențesc din comunitatea noastră”, a subliniat directorul CCS. Acesta a mai precizat că își dorește ca numărul studenților care activează la CCS să crească și cît mai multe asociații să activeze în viața comunității ieșene.

Anul acesta Casa de Cultură a Studenților Iași sărbătorește 64 ani de la înființare. Manifestările cultural-artistice dedicate acestui eveniment continuă pînă vineri, 4 noiembrie. Astăzi, la ora 18:00, a fost vernisată expoziția de fotografie intitulată „Epilog”, cu tematica „De la abstract la figurativ”, pe 3 noiembrie, de la ora 18:00, tinerii de la Clubul „Susține Artiștii Ieșeni” vor desfășura un concert de muzică folk și pop în Sala „Dublin” a CSS, iar pe 4 noiembrie, de la ora 19:00, va avea loc premiera spectacolului „Carnaval”, în regia lui Adrian Ștefan.