Într-o postare pe unul dintre grupurile de Facebook ale studenților ieșeni din 17 mai 2022, o studentă de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași s-a plîns de condițiile în care este servită mîncarea la Cantina „Titu Maiorescu” a Universității. După ce aceasta a găsit o larvă în felul de mîncare comandat, a anunțat personalul de la cantină. „Mi s-a întors stomacul pe dos și prietenul cu care eram s-a apropiat de doamnele bucătărese să le spună situația”, a declarat studenta. Acestea au susținut că legumele pot fi cauza, însă felul de mîncare comandat de studentă a fost o porție de cartofi prăjiti și carne de vită cu sos.

„ La nivelul Direcției Cămine și Cantine a UAIC s-a efectuat o analiză a informaților obținute prin discuții cu persoanele implicate, verificarea ingredientelor folosite la prepararea produselor comandate și a probelor alimentare, verificarea respectării normelor igienico-sanitare de păstrare și depozitare a produselor/semipreparatelor/preparatelor alimentare, inclusiv a măsurilor de igienă la locul de muncă și personale. În urma verificării ingredientelor utilizate de către reprezentantul HACCP (Sistemul de Analiză a Riscurilor în Punctele Critice de Control) al UAIC, coordonatorul Cantinei «Titu Maiorescu» și gestionarul magaziei de alimente, nu au fost identificate neconformități ce pot avea incidenţă asupra calităţii şi siguranţei acestora. Toate produsele folosite din loturile de legume, ulei, carne de vită, sînt în termen de valabilitate și însoțite de declarație de conformitate”, a declarat Costel Palade, directorul general administrativ al UAIC.

În urma postării studentei, pe grupul respectiv s-a iscat un val de discuții despre condițiile în care mănîncă aceștia la Cantina „Titu Maiorescu”. Studenții se plîng că bucătăresele nu gătesc în condiții de igienă. „Scopul este de a se lua măsuri pentru că mă îngrijorează lipsa igienei. Bănuiesc că este o lipsă de igienă în spate, avînd în vedere ce am găsit în farfurie”, a mai declarat studenta în cauză.

În momentul de față nu se cunoaște cauza apariției corpului străin în preparatul achiziționat de la Cantina „Titu Maiorescu”, așteptîndu-se rezultatele probelor transmise către laboratorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din Iași (DSVSA). „Avînd în vedere analiza efectuată, s-au dispus următoarele măsuri: izolarea lotului din carne de vită din care a fost preparat produsul, prelevarea de probe din carnea de vită din care a fost preparat produsul și transmiterea acestora către un laborator al DSVSA pentru analize suplimentare și intensificarea verificărilor periodice privind efectuarea procedurilor de igienizare, modul de servire a preparatelor conform normelor igienice specifice unităților de alimentație publică și respectarea circuitului alimentelor conform legislației HACCP”, a completat Costel Palade.

De asemenea, Direcția General-Administrativă a UAIC va pune la dispoziția studenților o adresă de e-mail și un număr de telefon dedicate, pentru o comunicare mai facilă și directă, cu scopul îmbunătățirii serviciilor din cantinele UAIC.

Sursă foto: www.foursquare.com