Cea de-a XVII-a ediție a festivalului UniFEST, organizat de Uniunea Studenților din România (USR), se desfășoară anul acesta la Iași în perioada 2 – 12 noiembrie. Sub deviza „Distracție gratis, nu degeaba!”, studenții pot participa gratuit la evenimente culturale, sportive, de educație non-formală sau de divertisment.

Principalele evenimente vor avea loc în incinta Casei de Cultură a Studenților (CCS), dar vor fi și activități în aer liber, precum cele de ecologizare, seri de film, stand-up, umor studențesc, donare de sînge, fotbal mixt, flashmob și alte concursuri și premii.

„Istoria Centenarului se repetă aici cu studenții din Iași și din întreaga țară, care se unesc sub aceeași umbrelă a festivalului UniFEST. Invităm toți studenții să se prindă în hora educației, culturii sportului și distracției”, a declarat Adi Popa, vicepreședinte USR Zona EST.

Festivalul începe cu o acțiune de colecționare în Tabăra Muncel, „Uniți pentru natură”. Luni, 5 noiembrie, va avea loc lansarea filmului documentar V.O.T.C.A., începînd cu ora 20.30, în Sala Dublin, la CCS, eveniment organizat de Liga Studenților Electrotehniști.

Pe 6 și 7 noiembrie vor fi seri de folk, în cadrul cărora studenți și artiști ieșeni vor vorbi despre evoluția acestui gen muzical, prezentîndu-l din perspectiva diferitelor generații, și vor cînta. Marți, 6 noiembrie, studenții își dau întîlnire de la ora 18.30, la Balenă, iar miercuri, tot de la ora 18.30, la etajul I din Iulius Mall.

Joi, 8 noiembrie, va fi seară improvizației și umorului studențesc. Începînd cu ora 19.00, în sala Dublin a CCS, va avea loc „S’ai umor Tribut Charlie Chaplin”. De la ora 20.00, în sala Gaudeamus „vom glumi despre trecut pentru un viitor mai bun”.

Ziua de 9 noiembrie constă în acțiuni de caritate. Intitulat „Donăm pentru frații noștri”, evenimentul propune studenților să meargă la Centrul de Transfuzii din Iași pentru a dona sînge. Pe 10 noiembrie, studenții, fete și băieți, se vor uni pentru un meci de fotbal – mixt, organizat la Baza Sportivă TUIASI, începînd cu ora 13.00.

Întrucît anul acesta festivalul este conturat în jurul Centenarului, pe 11 noiembrie studenții se vor aduna în Piața Unirii pentru o horă a unirii, un flash mob și alte dansuri și coregrafii.

Festivalul se încheie luni, 12 noiembrie, cu o seară de film, începînd cu ora 19.00, în Sala Dublin.

14 asociații din Iași se ocupă de organizarea festivalului UniFEST. Evenimentul se desfășoară la nivel național în 11 centre universitare țară, cu aproximativ 100.000 de participanți.