În perioada 16 – 17 noiembrie, la Iași se va desfășura cea de-a X-a ediție a Simpozionului Internațional GEOMAT, intitulat „GEOMATICS ENGINEERING: Past, present and future” (Trecut, prezent și viitor în domeniul ingineresc al geomaticii). Evenimentul este organizat de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI), în colaborare cu Uniunea Geodezilor din România, Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului, din cadrul TUIAȘI și  Asociația Tinerilor Fotogrammetriști. Co-organizatorii acestei ediții sînt Academia de Științe Tehnice din România, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Universitatea Tehnică de Construcții din București și Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Simpozionul va fi deschis joi, 16 noiembrie, începînd cu ora 10:00, în Aula Facultății de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului.

Subiectul simpozionului din acest an face trimitere la importanța tendințelor actuale în domeniul geomaticii, punîndu-se accentul pe domeniului sistemelor de informații virtuale 3D. Motto-ul simpozionului este „Inspirație pentru o lume mai inteligentă”. Vor fi prezenți experți din diferite domenii, precum: prof. univ. dr. ing. Pietro Grimaldi, de la  Universitatea Tehnică din Bari, Italia, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIAȘI.

„Se va aduce un omagiu contribuțiilor cartografice ale omului de cultură și principe al Moldovei Dimitrie Cantemir, marcînd astfel cei 300 de ani de la trecerea sa în neființă. Cu acest prilej, va fi amenajat un spațiu expozițional dedicat operei sale, în cadrul simpozionului. Pentru a înțelege de ce simpozioanele noastre se bucură de o prezență mare, trebuie să vă spun că geodezul este implicat într-o arie largă de activități, majoritatea fiind lucrări publice”, a declarat ing. Mircea Afrăsinei, președinte al Uniunii Geodezilor din România.

Simpozionul internațional GEOMAT este un eveniment științific anual de impact în domeniul geomaticii, fiind o inițiativă a Departamentului de Topografie și Cadastru, Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului. Prima ediție a avut loc în 2013.

Sursă foto: www.cngcft.ro