Astazi, 7 noiembrie a.c., este cea de-a doua zi de desfasurare  a Congresului Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice (nr. FRD) ce are loc la Iasi in perioada 6-8 noiembrie. Acesta este organizat in parteneriat cu Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr.T.Popa” din Iasi (nr. UMF). Evenimentele sunt gazduite de Teatrul pentru Copii si Tineret „Luceafarul”.

Astazi, 7 noiembrie a.c., invitatii vor putea participa la al doilea Congres al Asociatiei Romane de Educatie in Diabet desfasurat concomitent cu al XI-lea Congres National al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli metabolice, ce va avea loc in intervalul orar- 10:30-17:00. De asemenea, vor fi dezbatute lucrari cu subiecte precum „Actualitati in managementul diabetului zaharat de tip 2”, „Automonitorizarea glicemiei in diabet: de la evidente la realitatea clinica din Europa centrala si de est si recomandari ale Grupului de Experti din Europa Centrala si de est.” si „Terapie si culoare in diabetul zaharat – Optimizarea individualizata a insulinoterapiei in practica clinica”, lucrare sustinuta de prof. univ. dr. Mariana Graur, sef al Clinicii de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgente „Sf. Spiridon” din Iasi si vicepresedintele Congresului organizat de FRD. Pe de alta parte, prof.univ.dr. Mariana Graur va modera si evenimentul a carui tema va fi „Insulinoterapia cu analogi – impactul pe calitatea vietii persoanelor cu Diabet Zaharat” ce va avea loc in intervalul orar 14:30 – 15:00. De asemenea se vor pune in discutii subiecte precum interventia timpuri in diabetul zaharat de tip 2, boala endocrina, caracterizata prin anomalii metabolice, in special ale metabolosmului glucidic. Diabetul apare cand pancreasul secreta cantitati insuficiente de insulina sau modul in care organismul utilizeaza insulin este deificitar. Incepand cu ora 17:40 va fi prezentat „Bydureon”, primul si singurul tratament in Diabetul Zaharat de tip 2 cu eficacitate dovedita prin administrare o data pe saptamana. Sirul evenimentelor de astazi se va incheia cu o confoerinta despre terapia antidiabetica si riscul cardiovascular. „La aceasta editie a congresului s-au iinscris mai mult de 500 de cadre medicale si suntem sprijiniti de principalele firme producatoare de medicamente impotriva diabetului.”, a precizat prof.univ.dr. Marian Graur.

Rezumatele congresului vor fi publicate in Revista Medico-Chirurgicala a Societatii Medicilor si Naturalistilor din Iasi.