În perioada 10 decembrie 2015 – 29 februarie 2016 se fac înscrierile pentru o bursă de 150.000 de lei pusă în concurs de către Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție (CSBSN) cu scopul cercetării efectelor consumului moderat de bere asupra organismului. La concurs se pot înscrie doar studenții aflați în an terminal la specializări de natură științifică sau masteranzi, doctoranzi sau post-doctoranzi, înscriși la o unitate de învățământ superior sau un centru de cercetare din România.

Modul de depunere a dosarelor este exclusiv online, pe adresa de e-mail centru@beresanatatenutritie.ro, iar criteriile de eligibilitate pot fi găsite pe site-ul oficial.

„Centrul de Studii și-a dorit să fie o dublă interfață, să-i punem laolaltă pe cei care vor să facă cercetare în ceea ce înseamnă consumul moderat de bere și efectele acestuia asupra organismului uman și pe cei care îi pot finanța, iar pe de altă parte să diseminăm informația spre publicul larg și către lumea științifică din țară și din străinătate,” a declarat Alin Popescu, secretar general CSBSN.

Bursa de 150.000 de lei pentru cercetare va fi alocată unic sau împărțită în două, așa cum a subliniat și secretarul general al CSBSN, pentru că „din experiența noastră, dacă împărțim (n.r. bursa) în mai mult de două, lucrurile nu mai merg așa cum ne dorim.”

Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție este o entitate cu caracter știițific care a fost lansată oficial pe 7 martie 2012 și are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii științifice și diseminarea informațiilor în domeniu în rândul comunității medicale și a publicului larg.

Până în prezent au fost finalizate trei proiecte de cercetare, primul fiind realizat de Monica-Diana Bercea, doctorand în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în anul 2013. Al doilea proiect, „Parametrii somatici caracteristici statusului ponderal și consumul de bere în România”, realizat de dr. Corina Zugravu, medic primar în Nutriție și Igiena Alimentelor în 2014 și „Efectele benefice ale consumului moderat de bere în perioada post-menopauză” realizat de către Nicoleta Răducanu, absolventă a programului de studii de Masterat în Nutriție Clinică și Comunitară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Târgu Mureș.