Institutul Francez, în colaborare cu Ambasada Franței în România, organizează o sesiune de selecție pentru bursele subvenționate de guvernul francez. Cei care pot beneficia de aceste burse de studiu în Franța, în anul universitar 2018-2019, sînt studenții înscriși la masterat sau la doctorat. Dosarul de înscriere poate fi depus pînă pe 28 februarie 2018.

Studenții care vor să candideze trebuie să fie de naționalitate română și să fi absolvit patru ani de studii superioare. Perioada de studiu este între cinci și 10 luni pentru masteranzi, iar pentru doctoranzi între opt și 12 luni.

Bursele sunt în valoare de 615 euro/lună pentru master și 1060 euro/lună pentru doctorat. De asemenea, studenții selectați pot fi cazați în cămine, în limita locurilor disponibile, dar pot beneficia și de indemnizații pentru achiziționarea materialelor de studiu necesare.

„Aceste burse reprezintă o ocazie pentru cei tineri de a descoperi un alt sistem de învățămînt superior și de a-și îmbogăți bagajul de instrumente de cercetare, indispensabil pentru masteranzi, dar mai ales pentru doctoranzi. De asemenea, experiența studiului într-o altă țară este o experiență formatoare extrem de importantă pentru un tînăr, care poate să îi deschidă noi perspective asupra lumii și asupra propriului parcurs”, a declarat Raluca Vârlan, responsabil de Proiecte culturale si Comunicare la Institutul Francez din Iași.

Dosarul candidaților trebuie să conțină formularul de înscriere completat și semnat corespunzător, copia actului de identitate (pașaport sau buletin), copia diplomei de bacalaureat, o scrisoare de motivație și curriculum vitae în limba franceză, dar și o scrisoare de recomandare. Traducerea documentelor academice nu este obligatorie. Candidații nu trebuie să prezinte neapărat un certificat în limba franceză, dar dacă acesta există poate să constituie un avantaj, fiind folosit și luat în considerare la interviurile pentru selecția finală.

Procedura de selecție se va desfășura în două etape. Prima etapă va avea loc în luna martie și va consta într-o preselecție făcută pe baza dosarelor, iar principalele criterii luate în considerare vor fi nivelul academic, nivelul scrisului în limba fraceză, dar și obiectivele candidatului. Rezultatele primei etape vor fi publicate pe 15 aprilie.
În cea de-a doua etapă, studenții vor susține un interviu în limba franceză la București, în luna mai, în fața unui juriu compus din cadre universitare, dar și reprezentanți ai Ambasadei Franței în România.

Sursă foto: www.unicampus.it