Zilele Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iași (BCU) au loc anul acesta în perioada 6 – 8 noiembrie și sînt sărbătorite printr-o serie de evenimente – prilej de dezbatere a unor probleme actuale în societatea românească, probleme în care bibliotecile pot juca un rol important. Astfel, tema din acest an este „Biblioteca și «fenomenul copy–paste»”, iar manifestările debutează cu Ziua Porților Deschise, pe data de 6 noiembrie, în intervalul orar 10.00 – 16.00, cu tururi ghidate, inclusiv în depozitele de carte ale BCU.

„Tema din acest an a fost într-o oarecare măsură impusă de dezbaterile din mediul academic, dar şi din mass-media, privind titlurile de doctor. Și pentru că asemenea evenimente ce umbresc performanța aproape n-au ajuns indiferente, considerăm că acestea trebuie dezbătute, mai ales că Internetul a simplificat într-atît de mult accesul la informație. Încercăm să punem astfel în discuție și volumele ce ajung în fondul bibliotecii și care se dovedesc a fi plagiate, dar și ce poziție ar trebui să ia biblioteca cînd sesizează astfel de cazuri”, au explicat reprezentanții Departamentului de Comunicare, Marketing și Proiecte din cadrul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iași.

În cadrul evenimentului aniversar vor fi două zile consacrate manifestărilor ştiinţifice şi culturale. Luni, 7 noiembrie 2016, va avea loc conferința inaugurală „Dictatura mass asupra media”, susținută de către jurnalistul Cristian Tudor Popescu, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare.

Marți, de la ora 10.00, istoricul Georgeta Penelea Filitti va susține conferința „Actualitatea lui Ion Ghica” în Aula BCU. „Ne-am străduit să aducem la Iași nume cunoscute publicului larg. Este o mare onoare pentru noi să-i avem alături pe jurnalistului Cristian Tudor Popescu la conferința inaugurală, pe istoricul Georgeta Penelea Filitti și pe lectorul universitar Constantin Vică, considerat «filosoful internetului» datorită tezei sale de filosofie practică în domeniul internetului şi al tehnologiei web. Dorim ca în aceste zile de sărbătoare să ne fie alături un public cît mai larg. Din acest motiv, evenimentele sunt cît mai variate: conferințe, sesiuni de comunicări, expoziții de artă și de carte, concert și lansare de carte. Ca o mică surpriză, cei prezenți se vor putea delecta cu noutățile editoriale ale Editurii Universității «Alexandru Ioan Cuza» din Iași și ale Editurii Junimea, care vor fi prezente cu standuri de carte, în holul principal al BCU Iași”, au declarat reprezentanții Departamentului de Comunicare, Marketing si Proiecte din cadrul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iasi.

Manifestările se încheie marți, 8 noiembrie, cu lansarea volumului „Pagini de jurnal (1891-1950)”, de Irina Procopiu în Sala „Bogdan Petriceicu Hașdeu”. Cei interesați pot vizita și expoziția de carte „Peripluri istorice” din spațiul expozițional de la etajul I al sediului central al BCU Iași și Salonul anual de artă al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Iași, din Galeriile Fundației Regale – Cupolă.

Intrarea la evenimente este gratuită, iar locurile sînt limitate.