În fața Palatului Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) a avut loc, vineri, 16 decembrie, începînd cu ora 10.00, dezvelirea unei plăci comemorative. Aceasta marchează faptul că în perioada Primului Război Mondial, cît timp orașul Iași a fost capitala României, în Aula Universității Tehnice, de pe bulevardul Carol I, s-au ținut ședințele Senatului României. Momentul face parte din seria de manifestări ce se desfășoară zilele acestea în capitala Moldovei, reunite sub titlul „Iași, Capitala Renașterii Naționale”.

La manifestare au fost prezenți prof. univ. dr. Florin Daniel Șandru, secretar de stat și coordonator al Departamentului Centenar, prof. univ. dr. Dan Cașcaval, rectorul TUIAȘI, prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), Mihai Chirica, primarul Iașului, François Saint-Paul, ambasadorul Franței în România, Augustin Lazăr, procuror general al României și chestor principal de poliție Irina Alexe, secretar de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Înainte de a fi dezvelită placa comemorativă, fiecare invitat a ținut un scurt discurs, explicînd care a fost rolul Senatului României în perioada 1916-1918, vreme în care a funcționat la Iași.

„Acest corp al Palatului a fost construit în două etape, în 1896 a fost construită partea veche, cea în care ne aflăm acum, iar între 1935-1937 a fost ridicată partea dinspre Fundație. În această parte veche este Aula în care a funcționat Senatul României și este și cea mai frumoasă bibliotecă din lume”, a declarat prof. univ. dr. Dan Cașcaval.

Totodată, invitații au adus în discuție importanța și rolul pe care Franța l-a jucat în sprijinul României, și în modul în care statul român a evoluat, mulțumind ambasadorului Franței pentru prietenia oferită de statul francez.

„Senatul României nu a plecat de aici; în această clădire este Senatul UAIC și este o mărturie vie a continuității”, a declarat Mihai Chirica.

Placa amplasată pe peretele Palatului TUIAȘI a fost dezvelită de prof. univ. dr. Dan Cașcaval și de ambasadorul Franței. Momentul s-a sfîrșit cu o scurtă vizită în Aula Universității Tehnice și cu prezentarea unui scurt istoric al universității, în contextul epocii.

Ziua de vineri, 16 decembrie, marchează încheierea manifestărilor incluse în programul evenimentului „Iași. Capitala Renașterii Naționale”. La ora 14.00, în Gara din Iași a sosit trenul regal, care i-a adus în capitala Moldovei pe Principesa Margareta a României și pe Principele Radu al României. Seara, de la ora 19.00, Banca Națională a României va organiza o recepție oficială la Palatul Culturii din Iași.