Facultatea de Medicină Veterinară de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USAMV) a achiziționat luni, 4 decembrie 2017, un ecograf de ultimă generație, Logiq V5 – un modul complet de cardiologie, cu care se pot realiza ecografii atît cardiace, cît și abdominale la animalele de companie (cîini, pisici și altele) în Laboratorul de Imagistică și Serviciul de Cardiologie al facultății. Acest tip de ecograf are un program special pentru măsurători cardiace și pentru ecografia de tip Doppler (ce oferă imagini precise cu fluxul de sînge (direcție, viteză, volum) din artere sau vene). Astfel, cadrele didactice, medicii veterinari și studenții vor putea stabili cu exactitate diagnosticul afecțiunilor cardiace.

Aparatul a fost cumpărat din fonduri proprii de către Asociația Română de Diagnostic Imagistic Veterinar – ARDIV (asociație înființată în 2013 de echipa ce lucrează în Laboratorul de Imagistică). „Deoarece cunoaștem situația cazuisticii și nivelul dezvoltării actuale a cardiologiei veterinare în România, am apreciat că tehnica ecografiei este din ce în ce mai aplicată și am achiziționat din fondurile ARDIV un ecograf de ultimă generație, Logiq V5. Astfel, am încercat să dezvoltăm, pas cu pas, serviciul de cardiologie al Facultății de Medicină Veterinară. Pe lîngă alte metode specifice de examinare, ecografia cardiacă este tehnica cea mai valoroasă în stabilirea diagnosticului afecțiunilor cardiace la animale” a declarat prof. univ. dr. Vasile Vulpe de la Facultatea de Medicină Veterinară Iași și președinte ARDIV.

Acest aparat este utilizat în cadrul orelor la Facultatea de Medicină Veterinară Iași, pentru pregătirea studenților, dar și pentru rezolvarea cazurilor din clinici. Astfel, examenele ecografice se aplică tuturor animalelor aduse de către proprietari sau trimise de către medicii veterinari particulari. Programările se fac la 0232407571, [email protected], paginile de Facebook SCV FMV Iași și Laborator de Radiologie și Imagistică FMV Iași. În același timp, se pot efectua și activități de cercetare cu realizarea de lucrări științifice, broșuri, monografii.

Sursă foto: Facebook USAMV