Marţi, 17 noiembrie, Asociaţia E-team Psychology a dat startul primei ediţii a evenimentului „Seara psihologului practician”, cu tema „Psihologia: între meserie, artă şi ştiinţă”. Prima ediţie din cadrul acestui eveniment a avut loc în sala D IV a Facultăţii de Psihologie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC), unde au fost prezenţi un număr de aproximativ 80 de studenţi. Conferinţa a fost susţinută de Cristian Petrescu, formator în psihoterapie sistemică de familie şi de cuplu, psiholog principal clinician, psihoterapeut.

Fost absolvent al Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza‟ din Iaşi, psihologul a fost invitat pentru a le explica studenţilor despre meseria de psiholog şi psihoterapeut. „Încă din Antichitate, Horatio, fiind medic, şi-a dat seama că există cuvinte şi tonuri ale vocii care alină durerea”, și-a început acesta prelegerea.

Conform specialistului, psihologia este o meserie pentru că există o tehnică de predare a acestui obiect și necesitatea unei autorizaţii. „Titlul de psiholog se obţine de la Colegiul Psihologilor din România. După terminarea facultăţii de Psihologie veţi fi licenţiaţi în psihologie, dar nu psihologi. Facultatea este o probă de memorie”, a adăugat psihologul.

Cristian Petrescu este de părere că psihologia e o artă prin stilul pe care îl are psihologul ca terapeut. „Aţi văzut o piesă de teatru jucată de actori diferiţi. Hamlet poate fi jucată în nenumărate feluri, dar stilul în care este jucată de un actor este unic. Aşa este şi în psihologie:stilul pshihologului este unic, depinde de cum interpretezi tu‟ a spus psihologul”, a explicat acesta.

Specialistul a mai subliniat în cadrul conferinței că știinţa este importantă atunci cînd un psiholog trebuie să îşi dea seama dacă problema pacientului vine dintr-o perspectivă a cunoaşterii sau a convingerii. „Cei mai mulţi oameni vorbesc din cunoaştere. Adică din ceea ce ai trăi tu în viaţa ta sau din ceea ce ai auzit de la alţii”, a precizat invitatul.

Seara psihologie

Un exemplu dat pentru a evidenţia diferenţa dintre cunoaştere şi convingere a fost cazul unei femei care la aproape 30 de ani este singură. Întrebată de familia ei, aceasta răspunde că părinţii îi sînt divorţaţi de cînd avea șase ani, iar în prezent locuieşte cu mama, deoarece ea traversează un alt divorţ în prezent. Divorţurile erau cauzate din cauza adulterului soților. „Repetiţia doar în poezie este o figură de stil, în viaţa reală este enervantă”, a subliniat psihologul. Concluzia lui a fost că femeia se bazează pe cunoaşterea mamei sale, fapt pentru care este încă singură.

Asociaţia E-team Psychology a fost înfiinţată ca grup de cercetare individual în anul 2005, sub îndrumarea prof. univ. dr. Ticu Constantin, obţinînd statut legal în anul 2011. Pe parcursul celor nouă ani, studenţii au avut ocazia să se implice în numeroase proiecte ştiinţifice ce vizează: construirea şi validarea de probe psihologice care să evalueze individual sau colectiv, organizarea de evenimente ştiinţifice, participarea la parteneriate cu organizaţii, instituţii din sfera serviciilor sociale şi economice, acţiuni care au drept scop promovarea, apărarea si sprijinirea intereselor profesionale şi sociale ale studenţilor de la Facultatea de Psihologie.

de Anca-Georgiana ZAHARIA