The best offer
Regia: Giuseppe Tornatore
Cu: Geoffrey Rush, Jim Sturgess, Sylvia Hoeks
Anul: 2013
Durata: 124 min
Gen: dramă, mister

Drama lui Virgil Oldman se naște tocmai din cenușa unui cumul a șase decenii de trudă și pasiune amestecată cu excrocherie. El face parte din tipologia omului de succes, arogant, stăpîn pe complexele sale cunoștințe în artă, singurul care poate deosebi un fals de un original, regulă care nu se aplică și pentru oameni. Pe baza imaginii sale de atotștiutor în ale artei, Oldman a înșelat toată viața, vînzînd tablouri scumpe și unice la prețuri de nimic în comparație cu valoarea lor, făcîndu-și o colecție a celor mai excepționale tablouri.

Replica sa „în fiecare fals se ascunde ceva autentic”, se răstoarnă în final, declanșînd deznodămîntul. Filmul este o metaforă care cizelează simțurile și care te urcă, involuntar, cu o treaptă pe scara cunoașterii psihologiei umane.

Calire, o presupusă interesată de serviciile de evaluare ale lui Oldman, este tipologia femeii care sucește minți, jucînd mereu la două capete. Masca pe care o poartă Claire îl transformă pe Oldman într-un amorez, acesta descoperindu-și laturi la care nu apelase niciodată. Orbit ca un adolescent îndrăgostit, nu vede diavolul ascuns în detalii, urmînd ca valul de trădări aranjate cu o minuțiozitate fabuloasă să îi aducă o nebunie fatală.

Filmul începe usor static, plictisitor în aparență, însă are o intrigă bine închegată și cucerește prin calitatea imaginilor.
Doi oameni „stricați”’ sufletește reușesc să se repare unul pe celălalt, pînă la lovitura de ciocan a finalului, cînd falsurile ce-au fost odată autentice ies de sub masca de gumă lăsînd un gust amar pînă și cinefililor.

Este un scenariu despre farsa perfectă pusă la cale cu o inginiozitate diabolică, care are ca brut o obsesie bolnavă pentru feminitatea transpusă în artă. Dincolo de imaginile puternice, parcă fotografiate cadru după cadru, filmul are o coloană sonoră impresionantă, semnată de binecunoscutul Ennio Morricone, renumit pentru muzica din peste 500 de filme şi seriale de televiziune, printre care „The Good, the Bad and the Ugly”, „Kill Bill” sau „Django Unchained”

Personajele principale, Virgil Oldman (Geoffrey Rush, recunoscut în special pentru rolul său din „The King’s Speech”) şi Claire (Sylvia Hoeks) sînt construite cu o minuţiozitate uimitoare şi cu o atenţie la detalii fascinantă. „Ofertă irezistibilă”/ “The Best Offer” combină în doze ideale misterul, drama şi romantismul în regia magnificului Giuseppe Tornatore, care a regizat filme cunoscute precum, „Cinema Paradiso” si „Malèna”.

Sursă foto: imgsoup.com