Episcopia Romano-Catolică din Iași va expune o copie a giulgiului din Torino în catedrala Adormirea Maicii Domnului. Giulgiul va fi dezvelit sîmbătă, 12 aprilie, în prima zi a săptămînii Patimilor, după încheierea Liturghiei de la ora 18:30. Această ceremonie va fi celebrată de Preasfințitul (PS) Petru Gherghel împreună cu alți concelebranți, PS Aurel Percă și alți preoți.

„Copia giulgiului va rămâne în catedrală până în ziua Rusaliilor, după care va fi păstrată în sala de la subsolul catedralei. Expunerea giulgiului are loc în Săptămâna Sfântă, când retrăim clipele cele mai dureroase prin care a trecut Isus Cristos pentru a ajunge la înviere şi astfel să ne aducă mântuirea. Depăşind valoarea ştiinţifică, scopul expunerii este acela de a ajuta la evanghelizare printr-o imagine semnificativă. Omul din giulgiu ne invită să-l contemplăm pe Isus din Nazaret, să privim la o imagine care ne pătrunde şi vorbeşte inimii, ajutându-ne să urcăm cu mai mult elan Muntele Calvarului. Privind la semnele lăsate de lemnul crucii, acceptată total de Cristos, noi ne cufundăm în tăcerea iubirii, pătrunzând mai mult în tainele ei, primim forţa de a ne accepta şi noi crucea de fiecare zi şi de a transmite mai departe iubirea lui Cristos, a explicat părintele Adrian Blăjuță, redactor ERCIS și al Oficiului pentru Comunicaţii de la Episcopia Romano-Catolice din Iaşi.

Există opt copii ale Giulgiului din Torino care se află în țările germanofone. Această copie diferă de celelalte întrucît are dimensiunile Giulgiului din, iar amprentele sînt mult mai bine evidențiate. Originalul se află din anul 1578 în catedrala „Sfîntul Ioan Botezătorul”, din Torino, Italia. Giulgiul autentic a fost expus în anul 2010, la Vatican, în prezența papei emerit, Benedict al XVI-lea și anul trecut, în prezența actualului papă Francisc.

Giulgiul este o bucată de pînză din in pe care este fixată imaginea unui om care a fost maltratat, biciut. Oamenii au asociat această imagine cu cea a lui Cristos și pătimirea lui în drumul spre Golgota, iar această pînză cu giulgiul folosit pentru a-i înveli trupul lui Isus după crucificare. Arheologii acordă o foarte mare importanță acestui giulgiu, el fiind unul dintre cele mai studiate obiecte descoperite din lume. De altfel, acest artefact a creat destule controverse de-a lungul anilor unii oameni de știință susținîndu-i autenticitatea, iar alții nu. Biserica Catolică nu infirmă și nici nu confirmă autenticitatea giulgiului. Însă reprezentanții ei consideră că veridicitatea acestuia nu reprezintă o problemă majoră. Lințoliu amintește despre existența și pătimirea lui Cristos și în niciun caz nu duce la mîntuire.

Într-o emisiune televizată Papa Francisc a spus că giulgiul „poartă chipul cuiva care este mort. Şi totuşi, în mod misterios, el ne priveşte, iar tăcerea lui ne vorbeşte. Adăugînd că „acest chip desfigurat seamănă cu toate chipurile bărbaţilor şi femeilor atinşi de o viaţă care nu le respectă demnitatea, de război şi de violenţă care îi afectează pe cei mai slabi. Şi, cu toate acestea, chipul de pe Giulgiu transmite o mare pace; acest trup torturat exprimă o maiestate suverană”.

Sursă foto: www.infotour.ro