Andrei Popescu are 21 de ani și este student în anul al-III-lea la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Iași „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV), secția de Inginerie și Managementul în Alimentația Publică și Agroturism. Pentru anul al-IV-lea, cel terminal, Andrei se specializează încă din prezent în tehnologia de verificare a băuturilor, mai exact în oenologie. Însă, nu acesta a fost visul lui dintotdeauna. Prima lui pasiune a fost teatrul, o dragoste începută la 12 ani.

„Nici nu știam ce înseamnă oenologie pînă să ajung în anul III de facultate, pentru că întotdeauna mi-am dorit să fac teatru, să ajung un actor apreciat. Pasiunea pentru teatru a început în clasa a VI-a. Pe atunci eram un tip foarte timid și aveam frică de orice, pînă cînd am ajuns în trupa de teatru și am văzut o nouă lume. Copii fără inhibiții. Erau cu doi sau trei ani mai mari decît mine și mie îmi era frică să vorbesc cu ei”, spune studentul. Andrei a început să joace teatru în trupa „Mimesis”, „cea mai tare trupă din Iași și chiar din România”. Începînd cu anul 2006, trupa din care făcea parte Andrei cîștiga premiile cele mai importante la fiecare festival de teatru la care participa: din Iași, Alexandria sau București. Anul următor, în 2007, trupa de teatru a ajuns la un nivel mai înalt și a început să participe la festivale internaționale din Poitiers (Franța) și Kent (Belgia). „Ultimul spectacol pe care l-am jucat a avut loc iarna trecută, la un festival din Iași. Piesa se numește <> și cu ea am cîștigat locul doi”, mai spune Andrei.

Festivalul din Alexandria

„Cel mai cunoscut festival de teatru tînăr din România este în Alexandria., <> se numește, iar anul acesta este la ediția a X-a. În primul an cînd m-am apucat de teatru, mai exact în 2006, pentru mine, în Alexandria a fost al doilea festival. Pe atunci se spunea că va fi cel mai cunoscut și cel mai apreciat festival de teatru din toată România. Și chiar așa a ajuns să fie”, povestește Andrei.

„Ideo Ideis” a început în anul 2006, într-o vară, la inițiativa unor tineri. Aflat la cea de a X-a ediție în acest an, festivalul este dedicat tinerilor iubitori de teatru dar și întregii comunități. Timp de nouă ani, festivalul de teatru din Alexandria este un eveniment care creează legături între teatru, cultură și educație. „Ideo Ideis” susține tinerii printr-o instruire bazată pe dezvoltarea personală cu ajutorul unor workshop-uri de actorie, dans, scriere creativă, muzică, scenografie și artă contemporană. Scopul festivalului este de a-i ajuta pe toți participanții să își îmbunătățească diferite abilități prin care pot căpăta mai multă încredere în ei atît din punct de vedere personal cît și profesional. Printre susținătorii festivalului se numără Marcel Iureș, care este și președintele onorific, Cătălin Ștefănescu, Marius Manole, Medeea Marinescu, Vlad Zamfirescu și Andi Vasluianu.

Pașii făcuți în „Ideo Ideis”

„La prima ediție a festivalului din Alexandria am participat cu piesa <>. Eu l-am interpretat pe Puck, din punctul meu de vedere cel mai important spiriduș. În acel an am cîștigat premiul I pentru cel mai bun spectacol, cea mai bună regie, cel mai bun actor secundar dar și premiul special. Ceva interesant s-a întîmplat în anul 2007, la cea de a doua ediție, unde am participat cu piesa <>, de Jean-Paul Sartre și, unde, nu am cîștigat niciun premiu. Nu am cîștigat niciun premiu pentru că am fost prea profesioniști pentru un festival de teatru amator, sau cel puțin așa spuneau vocile”, adaugă Andrei.

Andrei Popescu

Începînd cu anul 2009 și pînă în 2012, Andrei a fost organizatorul festivalului din Alexandria, în cadrul echipei tehnice. Aici, el a început ca voluntar și a ajuns să fie junior. Echipa din care Andrei face parte în fiecare vară se numește „Shtanga Boyz” și a început ca un grup încă de la ediția a II-a a festivalului, cînd s-a realizat că este nevoie de ei.

„Sîntem foarte apreciați pentru toată munca pe care o depunem. De la aducerea mesei în sală pînă la montarea scenei și aranjarea fiecărui decor pentru toate evenimentele, cam acesta era programul nostru, un program care începea în fiecare zi la ora opt dimineața și se termina abia seara tîrziu”, mai spune Andrei. În anul 2013 „Ideo Ideis” s-a promovat prin opt imagini a cîte opt participanți la festival, fiecare imagine reprezenta o ediție precedentă. Andrei, împreună cu alți șapte colegi, a fost imaginea festivalului în tot orașul.

Ce a însemnat „Ideo Ideis”

Pentru Andrei, „Ideo Idei” a însemnat dezvoltarea lui personală din toate punctele de vedere: „Acest festival te face să devii mai organizat, te face să lucrezi în echipă. Precum și teatrul care este o muncă de echipă. Te învață cum să ai grijă de oamenii din echipa ta. Prin <> am cunoscut și foarte mulți oameni, de la actori, regizori, oameni de cultură sau oameni de televiziune. Am să încep cu Horațiu Mălăele, Andi Moisescu, Marcel Iureș, Tudor Chirilă sau Dragoș Bucur.”

„Cel mai cunoscut festival de teatru tînăr din România este în Alexandria., <> se numește, iar anul acesta este la ediția a X-a. În primul an cînd m-am apucat de teatru, mai exact în 2006, pentru mine, în Alexandria a fost al doilea festival. Pe atunci se spunea că va fi cel mai cunoscut și cel mai apreciat festival de teatru din toată România. Și chiar așa a ajuns să fie”, povestește Andrei.

Deși visul lui a fost să ajungă un actor cunoscut și apreciat, Andrei își va susține licența anul viitor în oenologie, o altă pasiune descoperită întîmplător : „Nu am continuat cu teatru pentru că am vrut să fac bani. Cu teatru în România este foarte greu să te descurci dacă nu ești foarte bun. Actorii români sînt prea puțin apreciați la noi în țară, în schimb, sînt actori apreciați în America. Am preferat să mă îndrept spre alt domeniu. Marius Manole spunea că dacă ar fi să mai aleagă o dată, nu ar mai alege actoria”. Andrei spune că întotdeauna a avut încredere în el și știe că planul lui este să ajungă să producă propriul vin și mai ales să implementeze un nou soi de vin, diferit de toate celelalte care există deja pe piață. Vara anului 2015, în schimb, îl va surprinde din nou, în echipa „Shtanga Boyz” a festivalului „Ideo Ideis” din Alexandria.