Cartofii prăjiți. Mîncarea ce evocă cel mai bine amintirea unei copilării în care totul era perfect, copilărie lipsită de frica unui posibil război în Europa.

Joi, 24 februarie 2022. Ultima porție de cartofi prăjiți pe care am mîncat-o într-o Europă dominată de pace, care revenea timid la normalitatea de dinaintea pandemiei de Covid19. Toate gîndurile negre și greutățile adunate în acești doi ani se risipeau ușor, mai ales că universitățile din România anunțau că își deschid porțile studenților. Nesiguranța și teama dispăreau.

Aveam să aflu cît de naiv eram, într-un mod foarte brutal. Locuind într-un județ din România aflat la granița dintre Moldova și Ucraina, nesiguranța și teama s-au reinstaurat la doar cîteva săptămîni după ce România anunțase sfîrșitul celui mai grav val al pandemiei, din cauza „operațiunii speciale” începută de Rusia în Ucraina. Cartofii, mai ales cei prăjiți, au devenit în această perioadă de nesiguranță o constantă în meniul meu. Este cea mai la îndemînă legumă, din care poți prepara peste 60 de feluri de mâncare. În luna martie, niște cercetători americani din Idaho, anunțau că au inventat parfumul cu miros de cartofi prăjiți. Nu mă gîndeam atunci că această invenție avea să ajungă un lucru pe care să mi-l doresc în viitor.

Planeta trece acum printr-o criză a cartofilor. Cea mai versatilă dintre legume ar putea ajunge să fie mai scumpă decît caviarul. De altfel, caviarul era considerată mîncarea săracului acum mai bine de jumătate de secol, la fel cum este considerat cartoful acum.

China, cel mai mare producător de cartofi din lume, a trecut în toamna anului trecut prin cea mai mare criză a cartofilor din lume. Restaurante celebre au ajuns să vîndă alternative la cartofii prăjiți. Japonia raționaliza cartofii, oferind porții și mai mici. Un fast food din Kenya, cunoscut în toată lumea, oferea alternative din bucătăria locală la cartofii prăjiți

Acum, cu o nouă criză a alimentelor de bază bătînd la ușa Europei, e foarte posibil să vedem cartofii prăjiți trecuți ca specialitate în meniul restaurantelor cu pretenții. Cu o Rusie care pare că n-are de gînd să se oprească, am putea fi în pericolul de a consuma cartofi prăjiți de la restaurante fast food ca DonMak sau Unchiul Vanea și să ne stingem setea cu un pahar rece de CoolCola, Fancy sau Street.

Joi, 19 mai 2022. Mănînc o porție de cartofi într-o Europă tot mai dominată de posibilitatea unui război care să ne implice pe toți. Oare ce gust au cartofii prăjiți în Rusia?

Sursă foto: www.dan-caragea.ro