Joi, 21 octombrie, în sala de conferințe a Casei Muzeelor din Iași au avut loc primele întîlniri din seria „Scriitori în centru”, devenită deja o tradiție în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT). La prima întîlnire au participat scriitoarele Cristina Hermeziu și Olga Ștefan, moderatorul evenimentului fiind Andrei Zbîrnea, redactor-şef al revistei culturale „Semne Bune” şi manager de proiect al concursului de debut literar Incubatorul de Condeie (IDC). Acesta a deschis conferința făcînd o scurtă prezentare a celor două invitate, lansîndu-le apoi provocarea de a dezvălui metoda prin care am putea apropia tinerii de lectură. „În virtutea rolului meu dublu, de profesoară de română și de autoare, am putea găsi un răspuns. Cred că prin firesc, adică să te vadă pe tine îndrăgostit de ceea ce faci. Crezînd foarte mult în literatura pe care o citești și pe care o scrii, oferi un model. Altfel, orice cadru formal este pentru el tradus ca fiind o constrîngere”, a explicat Olga Ștefan.  

În dialogul cu Cristina Hermeziu, autoarea ieșeancă mutată la Paris, Andrei Zbîrnea a abordat subiectul scriitorilor contemporani. „Mi se pare cel mai mare cîștig de după 1990 faptul că autorii de azi au ajuns în manuale. Cînd am făcut eu liceul, nu se vorbea sub nicio formă de autorii contemporani. Eu i-am descoperit mult mai tîrziu, ca jurnalist, cînd mergeam la premiile de poezie de la Ipotești. Acolo i-am văzut, imediat după facultate, pe cei care erau Cezar Ivănescu, Mircea Ivănescu, Ana Blandiana și mulți alții”, a subliniat Cristina Hermeziu.

Discuția a continuat, atingînd și subiecte precum promovarea literaturii române în străinătate, Cristina Hermeziu explicînd ceea ce reușește să facă ea în Franța din acest punct de vedere.

După două sesiuni de lectură în care ambele autoare au avut ocazia de a-și recita cîteva dintre poezii, Andrei Zîrbea le-a invitat să își adreseze reciproc o întrebare. Cristina Hermeziu a ales să o întrebe pe scriitoarea clujeancă ce ar determina-o să se oprească din scris. Cea din urmă a mărturisit că un număr ridicat de reacții ostile ar plasa-o într-un asemenea punct critic: „Aș fi ipocrită să spun că nu contează opiniile. Sînt foarte vulnerabilă la critica distructivă”. De cealaltă parte, scriitoarea mutată în Paris a fost întrebată ce a determinat-o să debuteze în literatură, avînd în vedere faptul că acest lucru s-a întîmplat destul de tîrziu în viața sa, la vîrsta 40 de ani. Cristina Hermeziu a dezvăluit că poetul Lucian Vasiliu a rugat-o să îi dea o carte pentru a o publica și așa a și făcut, sacrificîndu-și astfel poziția de jurnalistă.

Printre invitați, scriitorul belgian Jean Marc Turine

Cea de-a doua întîlnire de joi, sub genericul „Scriitori în centru”, i-a adus împreună, în fața publicului FILIT, pe scriitorii Ștefan Manasia și Jean Marc Turine. Întîlnirea a fost moderată de criticul de teatru Călin Ciobotari.

În prima parte a conferinței moderatorul a dorit să afle de la poetul belgian Jean Marc Turine cît de centrală i s-ar părea imaginea scriitorului în lume. Ajutat de traducătoarea Simona Modreanu, scriitorul s-a adresat publicului: „Nu sînt sigur că sînt un scriitor, poate mai curînd un romancier. Pentru mine, totul e cultură și poezia e viață. Totuși, nu există vreo ierarhie; cine poate face ceva în viață e pe aceeași lungime de undă cu ceilalți. Eu, spre exemplu, sînt incapabil să repar mașini sau să mă ocup de probleme electrice. Tot ce știu să fac e să scriu”.

Discuțiile au fost axate apoi pe biografia lui Jean Marc Turin, dar și pe subiectul  ultimei sale cărți, La Theo des Fleuves. Aproape de finalul întîlnirii, acesta a mărturisit că personajul protagonist al cărții este, de fapt, o româncă. Volumul se referă la cultura țigănească, dar nicăieri nu este pronunțat cuvîntul rasism. Din contră, scriitorul belgian a mărturisit că este pasionat de cultura și muzica acestora și intenționează să le aducă prin romanul său un omagiu.

Scriitorul Ștefan Manasia a rememorat perioada în care scria volumul său de debut. „Inventasem un personaj, manasia, scris cu litere mici, și a fost interesant să fac pe nebunul. Am scris conștient de ce fac, iar cînd intram în micul meu laborator mă lăsam pradă fluxului și obsesiilor mele. Și acum am tot felul de Ștefan Manasia, dar mi-am alineat un fel de detașament față de identitățile care mă reprezintă și nu mă reprezintă în totalitate”, a explicat acesta.

Seria întîlnirilor „Scriitori în centru” continuă pe parcursul întregului festival. FILIT a ajuns anul acesta la cea de a IX-a ediție și se încheie pe data de 24 octombrie. Pînă acum a reunit în România sute de profesioniști din domeniul cultural, fiind organizat anual cu ajutorul a 150 de voluntari.

Sursă cover foto: www.facebook.com/filit.iasi