Pînă pe 20 ianuarie 2021, în incinta muzeelor „Mihail Kogălniceanu” şi „Poni-Cernătescu” din Iași va putea fi vizitată expoziția „Istorie şi gastronomie. De la Kogălniceanu la Sanda Marin – Cărți de bucate, aparate și ustensile de bucătărie (1841-1940)”. Aceasta va fi vernisată on-line mîine, 14 noiembrie, începînd cu ora 12.00, evenimentul putînd fi urmărit pe pagina de Facebook a Palatului Culturii din Iași.

,,Am pregătit și un fel de «meniu» al vernisajului de mîine; voi face și o demonstrație practică în cadrul unui atelier pe care noi l-am intitulat «De la gastronomie la știința alimentelor» – cum se face lipiciul din lapte și gelatină sau cum se poate identifica soluția pH din varză roșie. Vom prezenta și cîteva mostre din rețete vechi, cu dichis, de la dulcețuri, peltele, lise și șerbet, la budincă, babă și învîrtitele lui Kogălniceanu, gătite și prezentate de prof. Ana Ciornei”, a declarat muzeograful Oana Florescu.

Expoziția, curatoriată de muzeografele Mihaela Tudose și Oana Florescu, cuprinde cărți de bucate și caiete de rețete, în manuscris, care au aparținut unor personalități de elită a Iașului, începînd de la prima carte de bucate din Moldova, cea scrisă de Mihail Kogălniceanu și Costache Negruzzi, și pînă la cea publicată tot de o ieșeancă, Cecilia Simionescu Zapan, cunoscută astăzi sub pseudonimul Sanda Marin.

După deschidere, expoziţia va putea fi vizitată, cu respectarea normelor impuse în contextul pandemiei, în perioada 14 noiembrie 2020 – 20 ianuarie 2021, de marți pînă sîmbătă, în intervalul orar 10.00 – 17.00.

Sursă foto: www.facebook.com