Miercuri, 14 ianuarie, a avut loc prezentarea Strategiei de dezvoltare pe termen mediu a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași (UMF), în Sala Senat.

La conferință au participat din partea instituției de învățămînt prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul UMF, și Dana Druguș, director general administrativ, și partenerii pentru implementarea acestor proiecte, Gheorghe Nichita, primarul Iașului, și Cristian Adomniței, președintele Consiliului Județean Iași, dar și arhitecții care au întocmit planurile proiectelor: Daniel Vișan și Sebastian Săvescu. În cadrul evenimentului reprezentanții UMF au meționat trei proiecte ample: Piața Națiunilor 2.0, Centrul de Abilități Fundamentale „Grigore T. Popa” și Centrul de Medicină și Educație Fizică. Implementarea acestora va începe în lunile martie-aprilie 2015.

„UMF 2020” este strategia de dezvoltare ce cuprinde 20 de proiecte distincte în scopul creșterii calității învățămîntului și a practicilor medicale, iar valoarea lor ajunge la 45 – 47 milioane de euro, suma fiind o investiție proprie a universității. „Banii sînt produși de universitate și redați comunității prin aceste proiecte”, a menționat Vasile Astărăstoae.

„Astăzi facem primii pași spre aplicarea și implementarea Strategiei 2020, lansată în luna decembrie 2012. Primul proiect, dar și cel mai important pentru universitatea noastră, este Revalorificarea Pieții Națiunii. Prin acesta dorim să punem în evidență ansamblul arhitectural al universitătii, întrucît toate clădirile din jurul ei sînt monumente istorice, urmărind să găsim și o rezolvare bună a problemei cu parcajul”, a menționat Daniela Druguș.
Aceasta a mai precizat că astfel se va diminua aglomerația creată din cauza poziționării în vecinătate a spitalelor. Parcarea va avea o capacitate de 230 de locuri, iar accesul se va asigura pe două direcții, de pe Srada Independenței dar și de pe strada Universității. Parcarea subterană nu este singurul obiectiv al acestui proiect, ci se preconizează amenajarea unor spații culturale și sociale, precum „Muzeul Grigore T. Popa”, o bibiotacă, săli de expoziții, dar și o zonă de cafetărie pentru studenți. Proiectul urmează să fie realizat într-un interval de 12 luni, pe o suprafață de 13.000 metri pătrați, iar costul investiției este de aproximativ 12 milioane de euro.

Al doilea proiect, Centrul de Abilități Fundamentale „Gigore T. Popa”, presupune dezvoltarea unor spații noi de învățare, ca urmare a creșterii numărului studenților. Acest centru va stimula activitatea unui spital, bazîndu-se pe trei zone importante: abilitățile medicale, abilitățile chirurgicale pentru studenți și abilități chirurgicale pentru rezidenți. Construcția se întinde pe terenul de proprietate al universității și va costa în jur de cinci milioane de euro.

Centul de recuperare medicală și educatie fizică „1 Decembrie 1918” este al treilea punct important al Strategiei UMF 2020 și cuprinde o bază de educație fizică și reabilitare clinică prin chinetoterapie pentru studenți. Din structura Centrului fac parte săli de sport acoperite, două terenuri descoperite, pistă de alergare, bazin de înot dar și baze clinice de recuperare medicală. Centrul de educație fizică se va întinde pe o supravată de trei hectare și jumătate, iar pentu finisarea construcțiilor este nevoie de un an și jumătate conform arhitecților.

Conform declarațiilor reprezentanților proiectului, fiecare investiție are în sine ideea de a fi de ajutor universității de medicină pe o perioadă de cel puțin 30 – 40 de ani, iar nivelul la care vor fi construite și dotate aceste edificii vor permite un proces educațional modern și util studenților și rezidenților, dorindu-se desăvîrșirea unei instituții academice de nivel european. „Univeritatea «Grigore T. Popa» Iași se particularizează printre celelalte univesități din România prin mesajul și misiunea pe care și-a asumat-o prin responsabilitate și toleranță. Mesajul universității noastre este de implicare socială. Universitatea «Grigore T. Popa» este în acest moment cel mai mare investitor din acest județ. În afara investițiilor directe sau impozitelor, prin intermediul studenților străini, aducem peste 150 milioane de euro anual comunității locale, prin faptul că studenții noștri stau la gazdă, camin, folosesc trasportul și alte cheltuieli, și atunci universitatea are pretenția de a fi respectată”, a declarat Vasile Astărăstoae.

Rectorul a menționat că începînd cu această săptămînă se deschid o serie de conferințe de dezbatere în care se vor prezenta aceste proiecte și așteaptă feedback atît de la profesioniștii din Iași, cît și de la societatea civilă, iar ideile propuse vor fi integrate în program. Prin urmare, pe 23 ianuarie, de la ora 12, în Sala Mare a Primăriei vi fi organizată o dezbatere publică cu oamenii de afaceri şi specialiştii în domeniu, iar pe 28 ianuarie, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, de la ora 16, va avea loc o altă dezbatere deschisă publicului larg și organizațiilor neguvernamentale.