Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) a găzduit prezentarea programului de studiu în străinătate Erasmus, în cadrul evenimentului „Erasmus Open Doors”. Întîlnirea a avut loc joi, 27 noiembrie, Sala Senat UMF și a fost realizată simultan în toate centrele universitare de medicină din România.

Invitaţi evenimentului au fost conf. dr. Camelia-Margareta Bogdănici, coordonator instituţional Erasmus şi Mihaela Vacariu Sirotta, responsabil administrativ al programului. În cadrul întîlnirii au fost prezentate criteriile generale de selecție a candidaților, dosarul de candidatură, cum se organizează selecția, documentele necesare recunoașterii perioadei de studii și echivalarea acestora, persoanele și asociațiile de contact și universitățile partenere în cadrul programului Erasmus.

„Întîlnirea se face în fiecare an pentru a le aduce la cunoștință studenților că deja trebuie pregătite actele, cu atît mai mult cu cît în curînd vine sesiune și vacanța. Noi vom anunța în jurul lunii martie – aprilie mobilitățile Erasmus și locurile disponibile. Locurile se vor ocupa în limita banilor pe care îi vom primi, de aceea studenții trebuie să se orienteze spre locurile ce necesită un număr mai mare de candidați și locurile unde știu limba. Am avut situații cînd dosarul era foarte bun, dar din punct de vedere al limbii, studentul nu se descurca foarte bine. Trebuie luat în serios acest lucru, nu este suficient să aibă un atestat oficial că știți o limbă, aici la universitate li se va testa cunoașterea limbii, vor vorbi, vor traduce în limba respectivă și terminologie medicală”, a declarat conf. dr. Camelia-Margareta Bogdănici, coordonator instituţional Erasmus.

De asemenea, participanții au putut afla detaliile acestui program de studiu și de la la studenții din anii mai mari care anterior au beneficiat de o mobilitate Erasmus. Aceștia au punctat lucrurile asupra cărora viitorii candidații ar trebuie să acorde atenție: cunoașterea avansată a limbii, integrarea în mediul academic al universităților partenere, alegerea obiectelor de studiu, obținerea creditelor necesare pentru a promova și metoda de echivalare a reușitei universitare.
Dosarul de candidatură trebuie să cuprindă: scrisoarea de motivare; Curriculum Vitae; adeverința cu media anilor anteriori; recomandare din partea unui cadru didactic care colaborează direct cu studentul solicitant, pe o temă de cercetare, lucrare de diploma sau de doctorat; cerere către Decanul Facultății care va conține și opțiunile de mobilitate ale candidatului, în ordinea preferințelor; atestat oficial pentru nivelul de cunoștințe preferabil minim B1 (scris, citit, conversație) în limba de studiu a universității partenere.

Sursă foto: www.eurcom.org