Zeci de studenți, specialiști și medici neurochirurgi din țară și din străinătate, invitați din Italia, Irak, Serbia și Republica Moldova au participat astăzi, 4 aprilie a.c, la deschiderea oficială a Simpozionului de Neuronavigație și Neuroendoscopie ce a avut loc la Hotelul Ramada din Iași. Evenimentul a fost marcat de prezența prof. dr. Amir Samii,  de la Institutul Internațional de Neuroștiințe din Hanovra, Germania.

Profesorul a oferit audienței informații generale în domeniul neuronavigației, dar și aplicațiile  sale în medicina modernă, în cadrul workshop-ului cu care a deschis seria de conferințe și cursuri. „Astăzi, neuronavigația ne ajută extrem de mult. Cu ajutorul ei lucrăm mai bine ca înainte. S-a lucrat mult în laboratoare pentru a se înțelege ce este cu această navigație. Ea este o unealtă care aduce mai multă siguranță în munca neurochirurgilor. Ne ajută să adunăm toate datele sub formă de imagini și să lucrăm mai rapid și mai eficient cu ele. Ne folosim de imagistică pentru diagnosticare dar și pentru operații, iar imaginile din neuronavigație ajută chirurgii să lucreze foarte aproape de locul pe care vor să îl diagnosticheze sau trateze”, a explicat prof. dr. Amir Samii.

O altfel de Mecca

Colaborarea dintre neurochirugia ieșeană și cea germană datează de mai bine de șase ani. „Hanovra este pentru noi în acest moment un fel de Mecca a Neurochirugiei în lume, prin urmare, legătura aceasta construită cu Iașul, colaborarea cu Institutul de Neuroștiințe din Hanovra, care investește timp și energie în dezvoltarea tehnologiei în domeniul neurochirurgiei și neuronavigației în Iași, nu poate decît să ne bucure”, a declarat prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea de la Universitatea de Medicină „Carol Davila” din București.

prof. dr. Amir Samii

„Am vrea să construim poduri între țări, pentru a le aduce mai aproape una de cealaltă, prin răspîndirea informațiilor și a cunoștințelor în domeniul neurochirurgiei.”

În favoarea îmbunătățirii abilităților în domeniul neuronavigației  la noi în țară s-a exprimat și profesorul Samii. „Am vrea să construim poduri între țări, pentru a le aduce mai aproape una de cealaltă, prin răspîndirea informațiilor și a cunoștințelor în domeniul neurochirurgiei”, a adăugat, la rîndul lui.

Din laborator în sălile de operație

De altfel, acesta, împreună cu prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea și prof. dr. Ion Poeată de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași sînt coordonatorii Cursului Practic de Neuronavigație care se ține în perioada 3-6 aprilie la Iași. Cursanții sînt organizați în grupuri și învățați efectiv manevre de asamblare și utilizare a aparaturii necesare în neuronavigație, efectuează tehnici operatorii pe mulaje sub îndrumarea instructorilor, iar la final sînt notați și primesc diplome acreditate.

Pentru ca aceste cursuri demonstrative să fie posibile au fost puse la dispoziție două echipamente pentru navigație și două sisteme de endoscopie cu truse cerebrale și spinale pentru participanți, care își vor putea ulterior transforma munca de la aceste cursuri în manevre aplicabile în sălile de operație în care lucrează sau vor lucra. Cursurile sînt organizate tocmai pentru  a perfecționa cunoștințele și abilitățile în domeniul neuronavigației în România. „Trebuie să înțelegem cu adevărat navigația. Pentru aceasta este nevoie de muncă și antrenament în laborator. Atunci cînd lucrezi ore începi să înțelegi cum funcționează lucrurile și cîștigi în acest fel o anumită experiență pe care o aduci din laborator în sala de operație”, a conchis prof. Amir Samii, de la Institutul Internațional de Neuroștiințe din Hanovra.