Rusia precum și restul lumiiu a fost zguduite de asasinarea uneia dintre cele mai proeminente figuri ale opoziției faţă de actualul preşedinte Vladimir Putin, Boris Nemţov. Cu toate că crima a fost surprinsă de camerele de supraveghere ale unui post de televiziune, există doi martori și un portret al asasinului, ancheta bate pasul pe loc. Autoritățile de la Moscova susțin că fac tot posibilul pentru a-l identifica pe ucigaș, însă deocamdată nu știu unde să-l caute sau care au fost motivele acestuia.

Comitetul de anchetă se dă cu presupusul și se face că încearcă să cerceteze cazul luînd în calcul mai multe ipoteze, una mai bizară ca alta. În joc a fost pusă posibila răzbunare a jihadiștilor deranjați de atitudinea favorabilă a opozantului față de revista franceză „Charlie Hebdo”, afacerile comerciale pe care le avea Nemțov sau dorința unora de a conduce țara spre o destabilizare politică, lucru bine controlat de președintele rus și Duma de Stat. Prin urmare unicul motiv care pare veridic și autentic este poziția lui Nemțov față de conflictul din Ucraina. Chiar și președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a subliniat că liderul opoziției avea dovezi referitoare la invazia Rusiei în Ucraina.

Într-un interviu recent, Boris Nemţov a declarat că nu excludea posibilitatea unui atentat împotriva sa, tocmai din cauza opoziţiei sale faţă de războiul din Ucraina. Un prieten apropiat al criticului aprig al regimului Putin susţine că la scurt timp după asasinarea acestuia, serviciile speciale ruse au intrat în apartamentul politicianului şi au sustras toate dovezile privind implicarea Rusiei în conflictul din Ucraina. Este vorba despre un dosar voluminos, pe care fostul vicepremier rus se pregătea să-l dea publicităţii.

Dacă nu ne gîndim la motiv, chiar și asasinarea lui Boris Nemțov pune multe semne de întrebare. Toate camerele video din apropierea podului unde a fost săvîrșită crima au fost deconectate din cauza unor lucrări de reparație, lucru subliniat și de presa rusească. Singura cameră care a surprins cele întîmplate se află la cîteva sute de metri distanță și aparține postului de televiziune ТВЦ (n.r. TVȚ). Calitatea imaginii lasă de dorit, dar și în momentul săvîrșirii crimei pe lîngă locul dat a trecut o mașină de deszăpezit. Un lucru suspect, deoarece Moscova nu se confruntă cu ninsori, iar drumurile sînt curate. Acest semn de întrebare ne conduce din nou la motivul crimei, iar cetățenii ruși, îndobitociți de propaganda cultului Putin, nu vor să privească lucrurilor așa cum sînt.

Pe lîngă cei peste 70.000 de oameni care au ieșit în stradă la un marș în memoria lui Boris Nemțov, scandînd „Eroii nu mor!”, „Nu ne temem!” și „Nu războiului!”, ceilalți își continuă rutina zilnică. Dacă urmărim pas cu pas cum a fost ucis liderul opoziției observăm anumite neclarități și goluri. Asasinarea lui Nemțov a avut loc după ce acesta părăsise sediul radioului „Ecoul Moscovei”, alături de Anna Duriţkaia, un fotomodel ucrainean în vîrstă de 23 de ani. După ce au luat cina într-un local din centrul Moscovei, cei doi s-au îndreptat pe jos spre locuința politicianului rus, moment în care acesta a fost împuşcat de un individ necunoscut. Acum tînăra se află în arest preventiv la domiciliu şi este păzită în permanență de forţele de ordine. Ambasadorului Ucrainei nu are acces la Anna Duriţkaia, iar poliția i-a promis că, probabil, va putea să o vadă miercuri, ceea ce de fapt este o încălcare a drepturilor omului. Fotomodelul este cetățean al Ucrainei, iar autoritățile ruse nu au împuternicirea de a nu-i permite să contacteze cu reprezentanții guvernului ucrainean.

Pe de altă parte, autorii investigației spun că ucigașul nu avea cum să tragă șase focuri de armă în patru secunde, în contextul în care din pistolul Makarov, arma cu care a fost asasinat Nemțov, pot fi trase șase focuri în cel puțin 12 secunde. În plus, la locul crimei nu a fost descoperit sînge. Nu este clar nici de ce autospeciala a staționat un timp în regiune, după care s-a făcut nevăzută. Astfel se adeverește o investigație publicată pe portalul opentown.org care arată că opozantul ar fi fost ucis în altă parte, iar apoi a fost adus cu autospeciala și descărcat pe pod. Prin urmare, descrierea agresorului, creionată de martori, printre care fotomodelul ucrainean Anna Duriţkaia și un cetățean în brațele căruia a decedat liderul opoziției, nu poate fi considerată corectă. Ucigașul a fost descris ca fiind un bărbat cu părul scurt, de culoare închisă, cu înălțimea aproximativ 170-175 cm, îmbrăcat în jeanşi şi cu o haină de culoare maro.

Pentru a mai arunca cu praf în ochii cetățenilor, dar și ai liderilor din Occident, autorităţile de la Moscova au anunțat că oferă trei milioane de ruble (echivalentul a 40.000 de euro) recompensă pentru orice informație care ar putea conduce la prinderea asasinului lui Boris Nemțov, un critic aprig al regimului Putin și politicianul simbol al tinerilor reformatori din anii ’90, împușcat mortal. În momentul de față un aer pesimist plutește în Moscova, cetățenii ruși împreună cu opoziția nu cred că crima va fi demascată cum nu au fost prinși nici alți ucigași care i-au eliminat pe cei care ar putea clinti din loc zidul puterii lui Putin.

Sursa foto: echo.msk.ru