Miercuri, 14 decembrie, la Casa de Cultură a Studenților (CCS) din Iași va avea loc evenimentul „Remember Revoluția ‘89”. Manifestarea, organizată de Asociația Moldavia, va avea loc în fața clădirii și în sala Gaudeamus, și va începe la ora 19:00.

În prima parte a evenimentului va fi ținut un moment de reculegere în memoria celor pierduți în timpul Revoluției din 1989. Participanții vor putea aprinde lumînări în fața CCS și vor putea afla mai multe povești despre eroii Revoluției. În a doua parte, în sala Gaudeamus, va avea loc un concert cu muzică folk comemorativă, susținut de artiști locali – Trupa FIOR și Cezar Popescu.

„Revolta de la Iaşi a fost cel mai minuţios pregătită dintre toatele manifestările similare din ţară şi, totuși, a eşuat. Din acest motiv, ieșenii se adună la Casa de Cultură, aprinzînd o lumînare în memoria eroilor pierduți ai orașului nostru”, a declarat Bianca Elena Horhotă, voluntară a Asociației Moldavia și elevă la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, organizatoarea evenimentului.

În 14 decembrie 1989, mii de oameni urmau să se întîlnească în Piața Unirii din Iași, pentru a protesta împotriva sistemului comunist. Liderul acestei chemări la demonstrație a fost economistul Ștefan Prutianu, alături de intelectuali și ingineri ieșeni de la Centrul de cercetare științifică și inginerie tehnologică (CCSITUMP), Combinatul CUG, Nicolina și Metalurgie. Mișcarea lor anticomunistă, numită „revoluția ascunsă”, a fost deconspirată, iar capii mișcării au fost arestați.

Asociația Culturală Moldavia este un ONG de tineret autonom și apolitic, înființat în 2010. Scopul asociației este să susțină tinerii să se adapteze și integreze într-o lume în continuă schimbare, devenind lideri și coordonatori, prin suport și dezvoltare personală, alături de lucrători de tineret cu experiență și proiecte inițializate ca răspuns la nevoile lor.

Sursă foto: www.evz.ro